Bonden staken in openbaar vervoer

Komende donderdag, 14 oktober, ligt in grote delen van het land het trein- en busvervoer stil. De staking begint 's morgens vroeg en duurt 24 uur. Dat heeft de vakcentrale FNV gisteren bekendgemaakt. De staking is het begin van een nieuwe reeks gezamenlijke acties van de vakcentrales FNV, CNV en MHP tegen de kabinetsplannen.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zei gisteren dat de datum van de actie in het openbaar vervoer was gekozen om het publiek zo min mogelijk te storen. ,,Na het voetbal op woensdag, en voor het begin van de herfstvakantie op vrijdag.''

Na de acties bij het spoor en het stads- en streekvervoer vinden de komende weken in diverse sectoren werkonderbrekingen en stakingen plaats. Op 27 oktober wordt bij staalbedrijf Corus en bij andere metaalbedrijven gestaakt. Ook zijn acties aangekondigd in de bouw, de zorgsector, het onderwijs, de kunstsector, bij gemeenten, in de sociale werkvoorziening, bij de post en bij defensie. De acties gaan door tot Tweede en Eerste Kamer een besluit hebben genomen over de versobering van VUT en prepensioen. Daarna richten de acties zich op de CAO-onderhandelingen, aldus De Waal.

De FNV-voorzitter zei gisteren dat het kabinet nog een kans had acties te voorkomen door weer met de vakbeweging om tafel te gaan zitten. ,,Maar bemiddeling heeft alleen zin als de hoofdonderwerpen weer ter discussie komen.''

Bij het spoor staken alle onderdelen van de NS, niet alleen het personeel op de treinen maar ook op de stations. Streek- en stadsbussen rijden evenmin, net als de trams. Het publiek wordt over de staking geïnformeerd via pamfletten en door advertenties in de landelijke media.

De vakcentrales trekken bij de komende acties gezamenlijk op, benadrukten De Waal, CNV-voorzitter Doekle Terpstra en MHP-voorman Ad Verhoeven. Wel kan het karakter van de actie per bond verschillen. Zo kan één vakbond een staking organiseren, terwijl een andere vakbond in dezelfde sector zich beperkt tot een werkonderbreking.

Voor CNV en MHP liggen politieke stakingen gevoelig. ,,Maar niemand van ons wil als stakingsbreker optreden'', zei Verhoeven. CNV Bedrijvenbond besloot vanmiddag mee te doen aan de vervoersstaking.

Reizigersorganisatie Rover is boos over de staking en noemt reizigers ,,makkelijke slachtoffers''. ,,Doe eens een dag alle winkels dicht, of laat de vuilnis liggen, maar nee hoor'', zegt een woordvoerder. Ook de organisatie van een landelijke studiekeuzebeurs in Utrecht is verontwaardigd. Op donderdag verwachtte de organisatie 40.000 scholieren, van wie 80 procent met het openbaar vervoer zou komen.