Bomaanslagen op drie hotels in Egypte

Bij drie explosies aan de Egyptische Rode-Zeekust, vlakbij de grens met Israël, zijn gisteravond zeker 31 hotelgasten en werknemers gedood. Meer dan 120 mensen, onder wie Egyptenaren, Israëliërs, Russen, Britten en een Nederlander raakten gewond.

Israëlische en Egyptische hulpdiensten zoeken in de puinhopen van een vleugel van het grootste doelwit, het Amerikaanse Hilton Hotel in Taba aan de Golf van Aqaba, nog naar slachtoffers. Meer dan dertig Israëlische hotelgasten worden nog vermist. Een auto vol explosieven ramde gisteravond tegen tien uur het hotel, waarvan een vleugel met tien verdiepingen instortte.

Israël verleent met tientallen ambulances, bloed- en plasma-eenheden, bulldozers en hijskranen assistentie bij het bergen van lichamen en het zoeken naar vermisten.

Enkele uren na de explosies nam een Israëlische generaal de leiding van de bergings- en zoekacties over. De meeste gewonden werden met helikopters naar ziekenhuizen in Eilat, Ashkelon, Beersheva, Tel Aviv en Jeruzalem gebracht. Overlevenden vertelden verhalen over helse paniek, vermiste kinderen en stervende gewonden.

Verschillende claims ten spijt is niet duidelijk wie de drie aanslagen heeft gepleegd. Twee uur na de aanslag in Taba werden twee kleinere camping/hotels voor rugzaktoeristen bij Nueiba en Ras al-Sultan getroffen, waarbij twee Israëliërs zijn omgekomen.

De Israëlische onderminister van Defensie Zeev Boim zei de indruk te hebben dat het niet om Palestijnse organisaties als Hamas of Islamitische Jihad gaat, maar om ,,een internationale terreurgroep zoals Al-Qaeda of vertakkingen van Al-Qaeda''. Via het persbureau AFP claimde de groep Jamaa Al-Islamya Al-Alamiya de aanslagen, maar terrorisme-experts waarschuwden voor snelle conclusies.

De hotels in Taba, net over de Israëlisch-Egyptische grens, en de campings en toeristenplaatsen aan de kust van de Golf van Aqaba, zijn sinds twee jaar razend populaire vakantiebestemmingen voor honderdduizenden Israëliërs, die deze week vrij hebben vanwege het Loofhuttenfeest.

De Israëlische veiligheidsdienst waarschuwde onlangs de Rode- Zeekust en de Sinaï-woestijn te mijden, maar die waarschuwing werd genegeerd. Honderden Israëliërs keerden vannacht en vanochtend via de grensovergang bij Taba terug in Eilat.

Sky International Tours, een reisorganisatie die veel reizen naar Egypte verkoopt, is niet van plan om geboekte reizen naar de Hilton- hotels in Taba of Nueiba uit te stellen of te laten vervallen.