Beslan: agenten vervolgd

Drie politiemannen uit de Russische deelrepubliek Ingoesjetië moeten zich voor de rechter verantwoorden voor hun gedrag tijdens de massagijzeling op een school in Beslan, in de aangrenzende deelrepubliek Noord-Ossetië. Bij de bloedige ontknoping van dat drama vielen begin vorige maand ten minste 344 doden.

De openbare aanklager in Beslan heeft gisteren laten weten de drie politiemannen te gaan vervolgen, omdat uit onderzoek is gebleken dat hun ,,nalatigheid'' heeft geleid tot de dramatische gebeurtenissen in Beslan. Ze hebben volgens de openbare aanklager door die nalatigheid de dood van een aantal mensen veroorzaakt. De drie agenten werken in het district Malgobek.

Eerder, eind vorige maand, werd al aangekondigd dat dat drie politiemannen uit Beslan zelf door de Russische justitie worden vervolgd. Het gaat om officieren die werken in de wijk van Beslan waar de school ligt. Details over de aanklachten zijn niet gegeven.

Op 1 september, op de eerste schooldag, bestormden enkele tientallen Tsjetsjeense en Ingoesjeetse terroristen – ijverend voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië – School Nummer Een in Beslan en namen er ongeveer twaalfhonderd kinderen, hun ouders en onderwijzend personeel in gijzeling. Twee dagen later werd de school bestormd, nadat enkele door de gijzelnemers aangebrachte explosieven waren ontploft. In het bloedbad stierven volgens het laatste officiële cijfer 344 mensen, onder wie 331 burgers. Op een na alle gijzelnemers werden eveneens gedood.