3 weken tellen

Bijna twaalf miljoen Afghanen hebben zich laten registreren voor de eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen in de nationale geschiedenis: 10,5 miljoen in Afghanistan zelf en nog eens circa 1,5 miljoen in de vluchtelingenkampen in Pakistan en Iran.

De kiezers kunnen van zeven uur 's ochtends tot vier uur 's middags terecht bij 25.000 stemhokjes, verdeeld over 5.000 locaties. Vrouwen en mannen stemmen apart. De eerste stem wordt uitgebracht door een vrouwelijke vluchteling in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad .

De afgelopen weken hebben zo'n 120.000 Afghanen die de stembureaus gaan bemannen een spoedcursus gekregen hoe stemmen in zijn werk gaat. Het tellen van de stemmen neemt naar verwachting twee tot drie weken in beslag. Publieke bijeenkomsten met kandidaten zijn er nauwelijks geweest.

Speciaal voor de verkiezingen heeft de NAVO haar sterkte uitgebreid tot zo'n 9.000 man. De door haar geleide vredesmacht ISAF opereert in Kabul en vijf `provinciale wederopbouwteams'. De NAVO leidt ISAF sinds augustus 2003, met als doel de regering te helpen bij de stabilisering.