Wat doen de kinderen

Door Parijs flaneren

In de Kunsthal is t/m 23 januari de expostie Schilders van Parijs, Renoir tot Picasso: de verzameling Oscar Ghez te zien. En speciaal voor de Kunsthal heeft nieuwslezer en journalist Philip Freriks een kindercatalogus geschreven over de impressionisten, de schilders van zijn lievelingsstad Parijs. Philip Freriks woont al jaren in Parijs en hij flaneert vaak door de straten en langs de cafés die de impressionisten schilderden. Kinderen kunnen Philip Freriks zondag 10 oktober ontmoeten, vragen stellen en hun catalogus laten tekenen.

Zo 10 okt van 14-15u in de Kunsthal, Westzeedijk/Museumpark, Rotterdam. Kindercatalogus €11,50. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree. Inl www.kunsthal.nl of 010-4400301.

Boekenfeest bezoeken

Zo'n 35 jaar geleden bracht Eric Carle zijn beroemde prentenboek Rupsje Nooitgenoeg uit en ter ere van de 50ste Kinderboekenweek heeft hij een nieuwe hoofdfiguur geschapen: Vader Zeepaard. De tekst uit het prentenboekje Vader Zeepaard is door Ivo de Wijs op rijm gezet en speciaal voor de Kinderboekenweek verwerkt tot een lied. Overal in het land worden kinderboekenfeesten georganiseerd en lezen schrijvers voor in boekwinkels en bibliotheken. Een greep: zondag 10 oktober is de Delftse Boekenbende op drie locaties in: Openbare Bibliotheek (Kruisstraat 71), Theater De Veste (Vesteplein 1) en de Vrije Akademie (Westvest 9). Er zijn vertel- en muziekworkshops, muziekoptredens, een schrijversmarkt en boekenruilbeurs, de muziektheatervoorstelling De koning van-al-wat-je-ziet en als afsluiting een Kinderboekenbal. Inl 015-2123450 of www.delftseboekenbende.ml

Bij Helden & Boeven Kinderboeken, Nieuwmarkt 11 in Amsterdam kunnen peuters, kleuters en (groot)-ouders op 13 oktober van 11-11u30 samen luisteren naar het verhaal Trompet voor Olifant, een verhaal van Max Velthuis. Inl 020-6189065.

Hans Hagen leest 8 oktober om 18u30 uit Dans van de Drummers voor bij Boekhandel Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam en meester-drummer Kaloga Traore speelt samen met kinderen djembé. Res 010-2175247. Zaterdag 9 oktober om 13u, 14u en 15u laten elf leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor peuters en kleuters hun muziekinstrumenten horen en na afloop signeert Dick Bruna zijn boek Wij hebben een Orkest. Res zie boven.

Prentenboek instappen

Rupsje Nooitgenoeg nodigt de bezoekers van Naturalis uit in zijn levensgrote prentenboek te stappen. Kinderen kunnen ook actief aan de slag met andere dieren van de wereldberoemde prentenboekillustrator Eric Carle. Ontdek hoe Rupsje Nooitgenoeg eerst een dikke pop en vervolgens een stralende vlinder wordt. Zoek de krekel die niet tsjirpen kon en verstop Vader Zeepaard, dat Carle speciaal voor de 50ste Kinderboekenweek heeft gemaakt. In de leeshoek kunnen de Nederlandse boeken van Carle rustig bekeken worden. Een videofilm laat zien hoe Eric Carle zijn prentenboeken maakt en aan de muren hangen ruim 20 originele werken. Jarigen van 4 tot 6 kunnen t/m 20 februari hun verjaardag met Rupsje Nooitgenoeg vieren in de weekenden om 15u30 of op woensdag om 14u30 en 15u30.

Rupsje Nooitgenoeg en zijn vriendjes t/m 20 febr in de galerie van Naturalis, Darwinweg, Leiden. Di t/m zo 10-18u, in de schoolvakanties ook op ma open. Entree kinderen €5, volw €9. Inl 071-5687600 of www.naturalis.nl

Langste verhaal schrijven

Tachtig Nederlandse musea organiseren tot december activiteiten en tentoonstellingen over het thema `leescultuur'. Aanleiding is de 50ste verjaardag van de Kinderboekenweek, die vandaag begonnen is. Bij de deelnemende musuea ligt voor alle jonge museumbezoekers een cadeautje klaar. Wie met een lievelingsboek of een railrunner (treinkaartje) in de hand het museum binnenkomt, mag een setje ex-librissen uitkiezen. Annemarie van Haeringen en Max Velthuijs, twee bekende illustratoren, maakten vier tekeningen. Een kleine greep uit de activiteiten: in het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum in Waalwijk kunnen kinderen op zoek gaan naar de schoenen van sprookjeshelden en er zijn workshops, lezingen en demonstraties. Zo geeft Annemarie van Haeringen een tekenworkshop in Kasteel Groeneveld. Kinderen kunnen het langste verhaal ooit schrijven in Museum Jan Cunen in Oss. Programma op de `leescultuurpagina' van www.museum.nl.

Graffitiwand maken

Op zondagmiddag 10 oktober zet het Literair Kinderfestival Boekids Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag en de Centrale Bibliotheek op zijn kop. Het thema van de Kinderboekenweek is muziek en muziek is er volop in de grote Def Dada Show met de rappers Ali B en Def Dada, optredens van de Moordgasten en Mirjam Oldenhave met band. Mustafa Stitou, Annemarie van Haeringen en Tjibbe Veldkamp lezen voor uit eigen werk en Joke van Leeuwen treedt op met pianiste Caroline Deutman op. Er is een computereiland, grafittiwand en workshops beeld en tekst. In het Filmhuis Den Haag draait Villa Paramaribo: korte, leuke, spannende kinderdocumentaires uit Suriname.

Ook dit jaar zamelt Boekids boeken in voor Suriname. Dus: vergeet niet een boek mee te nemen voor een kind in Suriname!

Boekids op zo 10 okt van 13-18u. Toegang Theater a.h. Spui voor de Def Dada show en andere programma's: €8,50 (€6,50 met korting). Overige activiteiten gratis. Res 070 3465272. Inl www.boekids.nl of 070-3469159.

Informatie over activiteiten voor kinderen sturen naar Agenda NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of agenda@nrc.nl