Waakhond of poedel? (Gerectificeerd)

[...] Rather en CBS kregen de spanningen die journalisten en producers dag en nacht van alle kanten kwellen, allemaal tegelijk te verduren: het vuur van de Democratisch-Republikeinse rivaliteit, de druk om met een scoop van die derde plaats af te komen, de hete adem van de kabelnieuwsdiensten, de race tegen alle broodschrijvers en klerken die maar blijven knabbelen aan het verhaal (jouw verhaal, het verhaal waar je vijf jaar voor hebt geploeterd), de meute bloggers, het misselijkmakende besef dat je nieuwsgaring altijd wordt gemanipuleerd door de zwarte magie van het Witte Huis, de zucht om de webcharlatans en kabelkoningen te laten zien dat de mannen in de smoezelige trenchcoats nog altijd de ware nieuwsjagers zijn, en de bonzende stem in je hoofd die vraagt: Ben ik een waakhond of een poedel? Een journalist of een entertainer? Een harde reporter of een softe muis? [...]

In de hele Verenigde Staten, van oost tot west, hebben journalisten Dan publiekelijk ervan langs gegeven, maar diep in hun hart waren zij – zelfs in de hoofdstad van het leedvermaak – minder verrukt dan je zou denken. Iedere redacteur, producer en reporter weet dat de warp-snelheid van de nieuwscyclus betekent dat wij allemaal slechts één stap verwijderd zijn van een ramp die onze carrière kan breken. Maar toch wint de panische drang om de rivalen te kloppen het van alle andere overwegingen. [...]

De angst om de boot te missen, díé steekt achter de hele hype over die briljante bloggers die Rather onderuithaalden. Je zou denken dat `Buckhead', die de gebreken in de documenten als eerste opmerkte, de Woodward en Bernstein van de cyberwereld is. En nu denkt iedereen dat de media op het rechte pad zullen worden gehouden door een heerschaar van onkreukbare amateur-speurneuzen. Maar in feite wordt cyberspace bevolkt door een coalitie van politieke fanaten en opgefokte wijsneuzen die net zo vaak de plank misslaan als iets anders. Maar omdat ze zo veel schrijven, slaan ze onvermijdelijk af en toe de spijker op de kop.

Het gedweep met de bloggers is het journalistieke equivalent van de internetzeepbel aan de beurs. Je ziet de nieuwsbazen net zo schichtig reageren als de ouderwetse president-directeuren die twintig jaar hadden geknokt om hun bedrijf op te bouwen, en toen ineens jochies met hun pet achterstevoren op hun kop op het omslag van Fortune zagen opduiken. [...]

Het huidige equivalent hiervan is dat nieuwsgaarders die een reputatie hebben opgebouwd met checken en nog eens checken, vrijwel in het wilde weg beweringen oppikken en dat dan `bronnen' noemen. [...]

Rectificatie

Tina Brown

Onder de bijdrage Waakhond of poedel in het debat over bloggers (7 oktober, pagina 8) ontbreekt bij de ondertekening van de bijdrage uit de Washington Post de functie van Tina Brown. Zij is voormalig hoofdredacteur van het weekblad The New Yorker.