VS én Europa met klachten naar WTO

Het conflict tussen de EU en de VS over overheidssubsidies voor de vliegtuigmakers Airbus en Boeing is gisteren hoog opgelopen door klachten van beide partijen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De Europese Unie beantwoordde een klacht van Washington direct met een tegenklacht in de grootste WTO-zaak ooit wat betreft de financiële omvang. Volgens de Amerikanen hebben de Europeanen 15 miljard dollar aan illegale subsidie gegeven aan Airbus. Volgens de Europeanen hebben de Amerikanen 23 miljard dollar aan directe en indirecte illegale subsidie gegeven aan Boeing.

Amerikaanse en Europese onderhandelaars hadden de afgelopen weken vergeefs geprobeerd het conflict onderling op te lossen. De VS eiste het openbreken van het bilaterale akkoord van 1992, dat gelimiteerde overheidssteun aan de vliegtuigindustrie toestaat. Door het indienen van de formele klacht bij de WTO is dat akkoord uit 1992 volgens Amerikaanse functionarissen per direct niet meer van kracht.

,,De Amerikaanse stap naar de WTO laat zien dat de VS nooit serieus geïnteresseerd waren in heronderhandeling van het akkoord van 1992'', aldus eurocommissaris Lamy (Handel) gisteren in een schriftelijke verklaring. ,,Als de VS deze weg op willen gaan, nemen we de uitdaging aan. Niet het minst omdat het hoog tijd wordt een eind te maken aan de massale illegale subsidies aan Boeing die Airbus schaden.'' Volgens Lamy krijgt de nieuwe Boeing 7E7 Dreamliner 5 miljard dollar aan overheidssteun. De subsidies gaan volgens Brussel veel verder dan beperkte indirecte subsidies via militaire en ruimtevaartprogramma's, die volgens het bilaterale akkoord zijn toegestaan.

President Bush dreigde in augustus als eerste met een klacht bij de WTO tijdens een verkiezingstoespraak in Seattle, waar Boeing grote fabrieken heeft. De EU en de VS moeten nu eerst via consultaties proberen er binnen zestig dagen alsnog uit te komen. Daarna kunnen partijen vragen om een onafhankelijk panel om het geschil te beslechten. Een uitspraak volgt meestal na circa een jaar.

handelsruzie: pagina 17