VN boos over Israëlische beschuldiging

De VN-organisatie voor de hulp aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) heeft Israël gisteren uitgedaagd de namen te noemen van de 13 werknemers die zouden zijn gearresteerd wegens terroristische activiteit.

,,Een ongefundeerde, opgeblazen aantijging, die hard gemaakt moet worden, maar dat kunnen zij niet'', aldus Peter Hanssen, de Deense commissaris-generaal van de UNRWA in Gaza-stad.

Uit eerste intern onderzoek van de VN is gebleken dat een aantal Arabische werknemers net als talrijke andere Palestijnen in de afgelopen vier jaar bij grensovergangen en checkpoints is aangehouden, maar nooit langer dan enkele uren of dagen. ,,Niemand van ons personeel is berecht of bevindt zich in een Israëlische gevangenis'', onderstreepte Jamal Hussein Hamad, woordvoerder van de organisatie.

Dinsdag beschuldigde de Israëlische generaal Israël Ziv de UNRWA ervan hulp aan terroristen te gedogen en vertelde hij dat 13 Arabische VN-medewerkers in de afgelopen vier jaar waren gearresteerd. Mede daarom heeft Israël geëist dat de VN Hansen vervangen. De Deen is niet van plan op basis van ,,oneigenlijke, onbewezen aantijgingen'' te vertrekken. Secretaris-generaal Kofi Annan heeft laten weten het werk van Hansen te waarderen. Hansen wacht op het ogenblik in Jeruzalem op toestemming te mogen terugkeren naar de Gazastrook. De afgelopen dagen is hem tot twee keer toe de toegang via de grenspost Erez ontzegd door het Israëlische leger. De VN hebben tegen de beperking van de bewegingsvrijheid van de UNRWA-directeur en diens medewerkers geprotesteerd.

Eerder beschuldigde Israël de UNRWA ervan met een VN-ambulance Qassemraketten te hebben vervoerd. Een luchtfoto werd onder de media verspreid maar daarna ingetrokken. Volgens Hansen maakt Israël zich voortdurend schuldig aan ,,malicieuze propaganda'' die zijn staf in gevaar brengt.

Israëlische woordvoerders zeiden gisteren dat er ,,vergissingen'' gemaakt zijn en dat de zaak van de foto en de beschuldiging over de 13 VN-werknemers onderzocht zullen worden. De VN eisen excuses, maar die heeft Jeruzalem nog niet gemaakt. De UNRWA eist verder toegang tot het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalya, waar een groot deel van de bevolking afhankelijk is van internationale hulp in de vorm van levensmiddelen, scholing, gezondheidszorg en geld. Volgens Hamad wordt de situatie voor meer dan 30.000 mensen ,,behoorlijk wanhopig'', omdat zij verstoken zijn van water, stroom en levensmiddelen. Het leger weigert veilige passage van VN-medewerkers te garanderen.

Tot nu toe is de enige hulp die Jabalya heeft bereikt afkomstig van de Nederlandse stichting Motherhood uit het Noord-Hollandse Andijk. Nicolien de Kroon slaagde erin twee trucks met 40 ton aan hulpgoederen (tenten, waterzuiveringsapparatuur, medische apparatuur, speelgoed voor kinderen) via de Israëlische haven Haifa naar Jabalya te loodsen. ,,We hebben er negen dagen over gedaan en we hebben net zolang gewerkt tot we langs de grensposten waren. Ik heb daarvoor onder anderen de minister van Transport uit zijn bed gebeld'', aldus Nicolien de Kroon. ,,In Israël werd er gestaakt, toen werd er het Loofhuttenfeest gevierd en vervolgens was het hier oorlog. Maar we hebben ons niet laten weerhouden en de spullen keurig afgeleverd.''