Twee nieuwe poëzieprijzen in Amerika

De Amerikaanse Poetry Foundation heeft dinsdag in Chicago twee nieuwe prijzen uitgereikt. Het geld is afkomstig van een gift van twee jaar geleden. Een derde nieuwe onderscheiding en een website zijn op komst.

De Amerikaanse dichters Samuel Menashe (79) en Billy Collins (63) kregen een geldbedrag van respectievelijk 50.000 en 25.000 dollar. Menashe kreeg de `Verwaarloosde Meesters Prijs' voor ,,een belangrijk Amerikaanse poëet wiens werk niet voldoende erkend is''. Behalve het geldbedrag krijgt Menashe een toezegging tot publicatie door de Library of America. Collins ging naar huis met de Mark Twain Prijs voor humoristische poëzie.

De nieuwe onderscheidingen zijn een direct gevolg van de gift van 100 miljoen dollar die Poetry Magazine twee jaar geleden uit handen van Ruth Lilly ontving. De inmiddels 89-jarige is erfgename van een farmaceutisch familieconcern en deed verschillende tevergeefse pogingen haar gedichten te laten plaatsen in Poetry Magazine. Met Lilly's geld stichtte het tijdschrijft in 2003 de Poetry Foundation.

Voormalig hofdichter Collins reageerde door te zeggen dat de gift van Lilly ervoor zorgt dat ,,dit een fantastische tijd is om dichter te zijn.'' Over zijn werk zei hij: ,,Humor is als een ongehoorzame hond. Je roept zijn naam en hij rent de andere kant op.''

De organisatie wil de prijzen regelmatig, maar niet per se jaarlijks, uitreiken. Volgend jaar wordt een derde nieuwe prijs geïntroduceerd: voor het beste manuscript van een ongepubliceerde dichter ouder dan vijftig jaar. Ook lanceert de organisatie een website die behalve als archief ook dient om ,,de aandacht van het publiek te richten op gedichten die ze kunnen gebruiken op speciale gelegenheden zoals bruiloften'', zoals directeur John Barr dinsdagavond tegen The New York Times zei. Wanneer de site opent is niet duidelijk.

De website is niet de eerste op poëziegebied. In november 2002 opende de Rotterdamse stichting Poetry International de eerste internationale poëziewebsite. Poetry International Web biedt naast gedichten beschouwingen, interviews en video- en geluidsopnamen van dichters uit zeventien landen. Amerika zit daar niet bij. ,,Vanaf de opening van onze site liet de Poetry Foundation weten meer geïnteresseerd te zijn in ons jaarlijkse festival dan in de website. Ik vind het dus verrassend dat ze nu voor zichzelf beginnen,'' zegt website-projectleider Arnolda Jagersma. ,,Ik vermoed geen kwade wil maar ga wel contact met de Foundation opnemen. Onze site en hun plan hebben genoeg raakvlakken, wellicht kunnen we alsnog samenwerken.''