Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het eigen risico voor ziekenfondsverzekerden en een reportage over de met veel mysteries omgeven dood van de 17-jarige Tom Oldenbroek die vier jaar geleden dood werd aangetroffen in een sloot in Friesland. Verder Peter R. De Vries en Geert Wilders over hun vrijheid van meningsuiting na recente bedreigingen, en 65-plussers die willen werken. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Interview met plaatsvervangend hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen over de politie-inval vorige week bij een Marokkaans gezin in Utrecht. Verder een reportage over het asielzoekerscentrum in Ter Apel en Amerikaanse Arabieren die niet meer op Bush zullen stemmen. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Veel liefs uit Irak. Reportage over drie naar Nederland gevluchte Iraakse gezinnen die voor een vakantie naar Irak teruggaan. Hoewel het geweld in Irak steeds heviger en bloediger wordt, willen Iraakse vluchtelingen die in Nederland wonen zo snel mogelijk terug. Ned.3, 21.10-21.50u.

Droomland DDR. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.15-0.15u.

Going Upriver: The Long War of John Kerry. Terugblik van documentairemaker George Butler op het Vietnam-verleden en bijdragen aan de vredesdemonstraties in 1967 van presidentskandidaat John Kerry. Met interviews met vrienden, familie en oorlogsveteranen. Ned.3, 23.45-1.25u.

Mama, waarom ben ik besneden? Herhaling van afgelopen zondag van de film van Michael Schaap over de vraag waarom hij als baby werd besneden. Met o.a. voormalig joods besnijder Nico Vissel, imam Abdulwahid van Bommel en Ayaan Hirsi Ali. Ned.2, O.05-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat over VUT en prepensioen tussen babyboomers en jongeren met o.a. ex-minister Bram Peper, hoofdredacteur Johan Derksen van Voetbal International en vakbondsvoorzitter Doekle Terpstra. Ned.1, 22.25-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gast is Peter R. de Vries die praat over de gevonden geheime gegevens van justitie in een afgedankte pc en zijn programma. RTL4, 22.50-23.50u.

FILM

Along Came a Spider (Lee Tamahori, 2001, VS/Duitsl.). Tweede verfilming, na Kiss the Girls (1997), van een aan politiepsycholoog Alex Cross gewijde thriller van James Patterson. Morgan Freeman geeft mooi gestalte aan de introspectieve hoofdpersoon, in wat verder Amerikaanse misdaadroutine blijkt te zijn. Net5, 20.30-22.25u.

.The Color of Money (Martin Scorsese, 1986, VS). Door hoofdrolspeler Paul Newman geïnstigeerd vervolg op diens succesfilm The Hustler (Robert Rossen, 1961). Vijfentwintig jaar later ontfermt de voormalige hustler zich over onstuimige pool player Tom Cruise en belandt hij in een moreel vacuüm. RTL5, 20.30-22.45u.

.Total Recall (Paul Verhoeven, 1990, VS). Tweede Amerikaanse succesfilm van de vrolijk nihilistische regisseur van Basic Instinct: een majestueus gewelddadige, op een uitgewoond Mars gesitueerde action fantasy over de identiteitscrisis van een met geïmplanteerde herinneringen kampende Arnold Schwarzenegger. Ook met Sharon Stone. Veronica, 22.00-0.10u.

Shoot To Kill / Deadly Pursuit (Roger Spottiswoode, 1988, VS). Verzorgde thriller, waarin berggids Tom Berenger politieman Sydney Poitier in de binnenlanden van Brits-Columbia bijstaat tijdens jacht op ontsnapte misdadiger. Schurk heeft Berengers vriendin Kirstie Alley gegijzeld. Net5, 22.25-0.20u., met reclame.

L'appât (Bertrand Tavernier, 1995, Fr.). Twintigste film van Tavernier is bedoeld als een aanklacht tegen zinloos geweld en meedogenloos materialisme maar wordt vaak niet als zodanig begrepen. Jonge Parijzenaars van redelijke komaf beroven zonder morele scrupules rijke mannen. Aangedikt moralisme. TV5, 22.30-0.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met filmmaker Pieter Jan Brugge over zijn regiedebuut The Clearing, een film geïnspireerd op de ontvoering van Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn in 1983. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer opnamen van schrijver Bob den Uyl (1930-1992) als jazztrompettist in de Rotterdamse Gateway City Band. En de passie van een taxichauffeur voor de vooroorlogse joodse stemkunstenares Stella Fontaine. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Arts Hugo Tempelman vertelt over zijn project in het Zuid-Afrikaanse Elandsdoorn waar hij een kliniek, postkantoor en waterproject leidt. Radio 1, 0.02-2.00u.