Shockjock Stern voor 500 mln naar satellietradio

De Amerikaanse `shockjock' Howard Stern heeft een contract getekend met het Amerikaanse satellietradiostation Sirius. De overstap van de populaire radiopresentator, die geregeld in aanvaring komt met justitie omdat hij voortdurend mensen beledigt in zijn programma's, geeft de opkomende markt voor satellietradio in de Verenigde Staten een nieuwe impuls.

Stern gaat vanaf 1 januari 2006 voor vijf jaar een radioshow presenteren die alleen te horen is door een abonnement te nemen op de stations van Sirius. Dat bedrijf investeert 500 miljoen dollar (407 miljoen euro) in het programma van Stern. Van de 100 miljoen per jaar is 80 miljoen salaris voor Stern en zijn medewerkers. Stern dient wel eerst nog zijn contract uit met Infinity Broadcasting, een onderdeel van Viacom, dat zijn programma's verkoopt aan radiostations in de VS. Sterns programma wordt ook op televisie uitgezonden door amusementskanaal E! (kort voor Entertainment).

Het bereik van Sterns radioshow is eerder dit jaar flink gedaald nadat de grootste exploitant van radiostations in de VS, Clear Channel, besloot zijn programma te schrappen, nadat het bedrijf een boete van 1,75 miljoen dollar had gekregen wegens obsceniteiten in het programma van Stern. ,,Ik kan niet meer normaal met mijn publiek communiceren door alle beperkingen die de regering oplegt. Ik word neergeslagen door rechtse christenfundamentalisten'', aldus Stern. ,,Ik ben de grootste radioster in de VS en ik heb besloten dat satellietradio mij meer mogelijkheden biedt.'' De Federal Communications Commission, de Amerikaanse mediatoezichthouder, houdt geen toezicht op satellietradio.

Sirius kan het contract met Stern goed gebruiken, want het bedrijf blijft tot nu toe achter bij concurrent XM Satellite Radio, die naar verluidt ook met Stern zou hebben onderhandeld, maar uiteindelijk niet zo veel geld voor de dj over had als Sirius. Met een populaire dj als Stern kan satellietradio de concurrentie met traditionele radio beter aan. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht: het aan technologiebeurs Nasdaq genoteerde aandeel Sirius steeg direct met 15 procent. ,,Andere grote namen in de radiowereld moeten nu ook beginnen na te denken over hun toekomst'', zegt analist Jonathan Jacoby van Bank of America.

Sirius heeft op dit moment 600.000 abonnees, een fractie van de 12 miljoen mensen die nu dagelijks naar Howard Stern luisteren. Stern presenteert het best beluisterde radioprogramma in de VS.

Sirius zegt 1 miljoen extra abonnees nodig te hebben om de investering in Stern terug te verdienen. Een satellietabonnement bij Sirius kost 12,95 dollar per maand. De grote concurrent XM heeft meer dan 2 miljoen abonnees.