Rietvelds Universum

Het Centraal Museum heeft een nieuwe, permanente tentoonstelling ingericht rondom de meubelontwerpen van Gerrit Rietveld (1888-1964). Rietvelds meubels worden hier gecombineerd met schilderijen van geestverwanten als Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Charley Toorop en geometrisch-abstract werk van latere kunstenaars zoals Ad Dekkers, Joost Baljeu en Peter Struycken. De meubels zijn thematisch gerangschikt. De lattenleunstoel uit 1918 was aanleiding om een hele zaal te wijden aan de 'cartesiaanse knoop', in een andere ruimte zijn alle varianten van de Zigzagstoel te zien.

`Rietvelds Universum', Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di-zo 11-17 u. Inl. 0302362362 of www. centraalmuseum.nl

Misdaad en straf `t Barre Land speelt in de eigen Snijzaal Misdaad en straf, naar Dostojevski's roman over een student die een woekeraarster vermoordt om de grenzen der moraal te verkennen. `t Barre Land ziet Misdaad en straf als een essaybundel in dialoogvorm. Ze staan gewoon zichzelf te zijn, toneelspelers die min of meer verstaanbaar hardop peinzen over Dostojevski's gedachtes. Margijn Bosch, het meisje met de wangen en de eeuwige ik-sta-hier-ook-maar-glimlach, is tegengecast als de dader, Raskolnikov.

10-11 okt. Snijzaal, Hoefijzerstraat 10 (achter Biltstraat 166 op het Veeartsenijterrein.). Inl. 030-2316142 of www.barreland.nl

Concert

Het Radio Filharmonisch Orkest speelt op 8 okt 20u15 in muziekcentrum Vredenburg olv Alexander Liebreich een concert over Don Quichot met muziek van Gerhard, Ravel, Ibert en Strauss.

Salon Chantant

Salon Saffier organiseert 9 okt (20u15) een Salon Chantant met Franse chansons & Nederlandse en Engelse liedteksten over `de aardse liefde en meer' door Josée van der Staak (zang/gitaar).

Salon Saffier, Nieuwegracht 48. Res 030-6701020.