Renault naar Iran

De Franse autoproducent Renault heeft het groene licht gekregen voor productie in Iran, dat meldt de BBC. De Fransen zijn een joint venture aangegaan met overheidsbedrijf `Iran Khodro' en zijn van plan 300.000 `Logan' budgetauto's per jaar te gaan produceren in het islamitische land. De wagens gaan niet meer dan 5.000 euro kosten en zullen zeer Spartaans zijn.

Hoewel het contract met de Iraniërs al maanden in de lucht hing, leek er op het laatste moment een kink in de kabel te komen. Het Iraanse conservatieve parlement had een wet aangenomen die de parlementariërs vetorecht gaf over alle buitenlandse contracten die de hervormingsgezinde overheid sinds maart heeft gesloten. De volksvertegenwoordigers zijn sterk tegen buitenlandse inmenging in Irans economie. Door een onregelmatigheid blijkt het contract toch buiten de nieuwe wet te vallen.

Renault hoopt tegen het jaar 2010 wereldwijd 4 miljoen Logans te kunnen afzetten. Autofabrikant PSA (Peugeot en Citroën) is al langer actief in Iran. De Peugeot 206 is een van de populairste modellen op de Iraanse markt.