Pc op straat met gevoelige informatie

De Amsterdamse officier van justitie J.Tonino heeft een computer met vertrouwelijke informatie op straat gezet. Een taxichauffeur heeft de computer aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries overhandigd.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam bevestigt dat er informatie over politieonderzoeken op de computer stond. Volgens een woordvoerder lijkt de schade die aan lopend onderzoek is toegebracht klein. ,,De computer was al anderhalf tot twee jaar niet meer in gebruik. De informatie die er op stond was ook bij de betrokkenen bekend.'' Die betrokkenen zijn onder meer, aldus De Vries, de onlangs vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra, oud-Heinekenontvoerder Willem Holleeder en de van misbruik van voorkennis verdachte zakenman Cor Boonstra. Uit de computergegevens zou onder meer blijken dat Tonino Willem Endstra had willen aanhouden. Daarbij wees hij op de publiciteit die zo'n arrestatie zou betekenen.

,,Dit is natuurlijk stom geweest, dat vindt de officier zelf ook'', zegt de woordvoerder van het OM. Of deze misstap gevolgen zal hebben voor zijn functioneren, kon de OM-woordvoerder niet zeggen. De officier kon niet meer op zijn computer werken omdat deze was besmet met een virus.

Volgens Peter R. de Vries is de informatie op de computer zo brisant, dat ,,mensen uit het criminele milieu daarvoor een moord zouden willen plegen''. Met name omdat Tonino op zijn computer wachtwoorden had staan waarmee ingelogd kon worden op bestaande e-mailaccounts. ,,We hebben dat getest en het werkte. Als dit in handen van de georganiseerde misdaad was gevallen, hadden ze dag in dag uit kunnen volgen wat het OM aan het doen was''.

Behalve deze zakelijke informatie waren ook interne e-mails te lezen aan bevriende collega's op het parket. In die e-mails kritiseerde Tonino de gang van zaken op het parket, dat hij omschreef als een ,,zooitje''.

De Vries heeft eerst gekeken wat op de computer stond. De prints van de gegevens beslaan honderden pagina's. Verleden week heeft hij het parket in kennis gesteld van zijn bevindingen. Ook heeft hij Tonino thuis gebeld. ,,Alle nummers van hem stonden op de computer.'' De officier reageerde ,,flabbergasted'', zegt de Vries. Tonino wilde verder niks zeggen.

De VVD in de Tweede Kamer vroeg vanmorgen een spoeddebat over deze kwestie aan met minister Donner (Justitie). Het debat zou vanmiddag waarschijnlijk worden gehouden. ,,Dit is slecht voor de rechtsstaat'', zegt het Kamerlid Luchtenveld (VVD). Hij vindt dat tegen Tonino sancties moeten worden genomen. Ook andere Kamerleden reageerden scherp. ,,Ik ben perplex'', aldus PvdA'er Wolfsen. ,,Ongekend'', zegt CDA'er Van Haersma Buma.

Volgens het OM zijn alle justitiemedewerkers gehouden aan een eed om vertrouwelijk om te gaan met gegevens.