Om naar uit te kijken

POP

Bebel Gilberto

Dochter van Joao Gilberto vond in 2000 haar eigen pad in de Braziliaanse bossa nova-traditie met haar debuutalbum Tanto Tempo dat een zwoele easy listening-sfeer uitstraalde. Pop is het sleutelwoord op haar tweede album Bebel Gilberto dat in Londen, New York en Rio is opgenomen. Gilberto's elektro-akoestische latinmix grijpt terug op de rijke Braziliaanse poptraditie, niet ver verwijderd van de manier waarop ons eigen Zuco 103 die aanpakt.

13 okt 20u30 Tivoli, Utrecht res 030-2311491.

BEELDENDE KUNST

Collectie-Van der Hoop

Anderhalve eeuw geleden liet de schatrijke bankier Adriaan van der Hoop zijn buitengewone collectie 17de en 19de-eeuwse schilderijen na aan de gemeente Amsterdam. Ter ere daarvan toont het Rijksmuseum een selectie van werken. Een expositie in het Amsterdams Historisch Museum reconstrueert, aan de hand van topstukken als Rembrandts Joodse bruidje en de Brieflezende vrouw van Vermeer, een deel van de collectie. Archivalia en documenten geven een beeld van de markante verzamelaar.

Het geschenk; de Hollandse meesters van een Amsterdams bankier. Amsterdams Historisch Museum en Rijksmuseum. 15 okt t/m 23 jan.

DANS

Scapino Choreografe Nanine Linning maakt bij het Scapino Ballet haar eerste avondvullende ballet, Suites of Lux. Hierin zoekt ze naar meer verstilling en sereniteit, en naar ander licht. Jacob ter Veldhuis componeerde muziek voor electronische viool solo, bespeeld door Monica Germino. Dan volgt Neon Lounge, het enerverende werk waarmee ze in 2000 debuteerde.

Première 6 okt Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 17 nov. Inl. 010-4142414 of www.scapinoballet.nl

THEATER

Jozef in Egypte In de regie van Hans Croiset brengt Het Toneel Speelt een nieuwe versie van het treurspel Jozef in Egypte (1640) van Joost van den Vondel. Carine Crutzen vertolkt de rol van getrouwde vrouw Jempsar die verliefd wordt op de jonge slaaf Jozef, gespeeld door Hylke van Sprundel. De liefde kan Jozef mogelijk in hogere kringen brengen maar hij blijft kuis.

Première: 12 okt. Stadsschouwburg, Amsterdam. Tournee t/m 11 dec. Inl. 020-6242311 of www.hettoneelspeelt.nl

MUZIEK

Lucas Passie

De monumentale Lucas Passie (1965) van de Poolse avantgardistische componist Krzystof Penderecki wordt voor het eerst sinds 1980 in Nederland uitgevoerd. Op tournee gaan het Orkest van het Oosten, het Philharmonisch Koor Krakau, de jongens- en meisjeskoren van de Haarlemse St. Bavo en solisten o.l.v. Vasily Petrenko.

8 okt 20u15 Doelen Rotterdam res 010-2171717; 9 okt 20u30 Haarlem Bavokerk res 023-5121212.