Officier Tonino: kritisch, loyaal, snel ontvlambaar

De Amsterdamse officier van justitie Joost Tonino (1966) studeerde rechten in Utrecht en begon zijn carrière in het team Binnenstad, waar hij onder andere een strenge aanpak van spijbelende scholieren voorstond. In februari 2000 werd hij toegevoegd aan het financiële fraudeteam van het parket om toenmalig officier Henk de Graaff te ontlasten in de zeer omvangrijke Clickfondszaak.

Toen De Graaff bij het openbaar ministerie vertrok om rechter te worden in Haarlem, rondde Tonino alleen de resterende Clickfondszaken tegen drie hoofdverdachten bij de rechtbank af.

Daarbij kwam het in de zaak tegen Dirk de Groot tot een geruchtmakend incident toen Tonino door de verdachte fysiek werd aangevallen.

Tonino staat bekend als een goedlachse en slimme officier die een portie bluf niet schuwt en een groot incasseringsvermogen heeft. Hij kan op zittingen fel uit de hoek komen en schroomt niet de aanval te kiezen, ook als de positie van het OM niet sterk is. Tonino is meer een pragmatisch- dan visionair jurist.

Onder advocaten is Tonino niet even geliefd. Hij wordt als snel ontvlambaar en parmantig gezien, maar weer wel gewaardeerd om zijn duidelijkheid. Binnen het Amsterdamse parket wordt hij gekarakteriseerd als kritisch, maar loyaal. Tonino behandelde de afgelopen jaren enkele grote fraudezaken. Afgezien van de Clickfondsaffaire heeft de officier van justitie kwesties rond taxibedrijf TCA, Ajax en vermogensbeheerder Veer Palthe Voûte onder zijn hoede.