Moeder tussen de sterren

Corry Konings, zangeres van het levenslied, zit 35 jaar in het vak. Ze viert het jubileum door voor het eerst in dertig jaar weer een plaat te maken met haar oude begeleidingsband De Rekels.

,,Corry! Corry! Corry!'' Het is zes uur 's avonds, er is kermis en buiten schijnt de zon in het Brabantse dorp Berlicum. Toch blijkt de plaatselijke theaterzaal Den Durpsherd vol. Zangeres Corry Konings (53) sluit er de jaarlijkse smartlappenmiddag af.

Al bij het eerste liedje, `Ik krijg een heel apart gevoel van binnen', gaat de zaal los. Mensen beginnen te dansen en mee te klappen. ,,Op zoiets kun je gewoon niet stil blijven staan'', roept een meisje. Al gauw zetten veertig-plussers de polonaise in. Veel oudere mensen in de zaal zingen alle liedjes moeiteloos mee.

Corry Konings zit dit jaar 35 jaar in het vak. Vierde ze haar 25-jarig jubileum nog in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam, dit keer pakt ze het rustiger aan. ,,Mijn moeder is ziek, ik wil er voor haar kunnen zijn'', vertelt ze de zaal in Berlicum in Brabants accent. ,,Mooi'', roepen verschillende mensen. Toch gaat het jubileum niet onopgemerkt voorbij. ,,Ik wilde toch iets speciaals'', zegt ze na afloop. ,,Daarom begin ik deze maand met het inzingen van een cd die ik samen met De Rekels maak. Onze laatste plaat is alweer van dertig jaar geleden. Er komt ook een dvd bij uit en we praten over een eenmalige reeks optredens in concerthallen.''

Corry Konings begon als zeventienjarig meisje in 1969 mee te zingen met De Rekels. Ze traden vijf jaar samen op en hadden verschillende hits. De bekendste is de tranentrekker `Huilen is voor jou te laat' uit 1970. Het is de enige plaat in de Nederlandse popgeschiedenis die veertig weken onafgebroken in de hitparade stond. Als soloartiest had de levensliederenzangeres onder andere een hit met `Mooi was die tijd' in 1990. ,,Ik danste vroeger met mijn moeder op haar liedjes'', vertelt Petra van Zoggel (48), een van de bezoekers van het optreden in Berlicum. Ze is er samen met haar inmiddels tachtigjarige moeder naartoe gekomen.

De cd en dvd zullen verschijnen op het platenlabel van Corry Konings zelf, Volta Records. Dat beheert ze sinds 1998, samen met een theaterproductiebureau dat optredens regelt en pr doet, Corry Konings Producties. Ze heeft verschillende Nederlandstalige artiesten onder contract, zoals de carnavalszanger Mikey 2 Much. Konings: ,,Ik ben voor mezelf gegaan toen de platenmaatschappij die ik toen had geen single wilde uitbrengen van de cd die ik had gemaakt. Ik vond het zonde en dacht: `dat kan ik zelf beter'.'' Ze heeft meer artistieke vrijheid nu, vertelt ze. De cd met rock-'n-rollklassiekers die ze onlangs opnam, Corry Konings Anders, had ze voor een reguliere platenmaatschappij nooit kunnen maken.

Intussen treedt Corry Konings nog vaak op. Zo'n twee tot zes keer per week. Daar gaat ze voorlopig niet mee stoppen, vertelt ze. ,,En als ik al plannen had, dan zou ik ze niet vertellen. Dan krijg je het Heintje Davids-effect. Zij is minstens tien keer opgehouden.'' Vaak zingt ze in kleinere zalen in de provincie. Ze heeft wel eens een schouwburgtournee overwogen, maar: ,,Dan zit iedereen op een stoeltje in een rij, dat remt af. In een zaal als deze gaan mensen veel sneller meedoen.'' Dat is ook een reden dat ze meestal in het Nederlands zingt. ,,Je bereikt er de mensen beter mee.'' Ze merkt regelmatig dat ,,mensen bij gevoelige liedjes een traantje laten.''

In Berlicum blijkt ze ook jongeren aan te spreken. Onder de vele fans die de kleedkamer na afloop van het optreden bezoeken, is de zestienjarige Joyce Gevers. Ze gaat met Konings op de foto. Ze vond het optreden ,,echt gaaf''.

Het levenslied is tegenwoordig dan ook weer volop onder de aandacht. Artiesten als Frans Bauer en Marianne Weber verkopen vele platen, op tv kwam een smartlappentalentenjacht. Toch denkt Konings dat er niet veel veranderd is: ,,Onder de mensen heeft het genre altijd geleefd.''

Tussen de nieuwe Hollandse sterren voelt ze zichzelf als ,,een moeder die het levenslied altijd heeft vertolkt''. Ze hoopt dat de cd met de Rekels ,,gaat scoren''. Maar liever heeft ze dat een van haar eigen artiesten zo populair wordt als Frans Bauer. Ze heeft ook tijd nodig voor haar twee kinderen. En ze verdiept zich in spiritualiteit die ze ontdekte via haar goede vriendin Jomanda.