Meer passagiers Air France-KLM

Air France-KLM heeft in september meer passagiers vervoerd. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vloog 5,7 miljoen reizigers naar hun plaats van bestemming, 4,4 procent meer dan dezelfde periode een jaar geleden. De cijfers tonen aan dat beide maatschappijen profiteren van de samensmelting van de twee bedrijven, die met het in elkaar schuiven van hun routes flink meer passagiers blijken te trekken.

Ook waren er per toestel minder lege stoelen, omdat de luchtvaartmaatschappijen het grotere aantal passagiers met minder toestellen vervoerde. De zogeheten bezettingsgraad steeg 1,6 procentpunt naar 79,5 procent.

De Amerikaanse routes, en dan vooral de vluchten naar de Verenigde Staten en Canada, trokken meer reizigers. Het aantal passagiers op deze moeilijke markt nam 7,5 procent toe, de bezettingsgraad 4,1 procentpunt tot 86,6 procent.

Binnen de luchtvaartcombinatie doet KLM het op dit moment iets beter dan partner Air France. De Nederlanders krikten hun bezettingsgraad per toestel met 1,9 procentpunt op tot 85 procent. In een toestel van Air France is gemiddeld 76,4 procent van de stoelen bezet, 1,2 procentpunt meer dan een jaar geleden.

Ook het vrachtvervoer deed het in september beter dan in dezelfde maand in 2003. De beladingsgraad steeg 1,2 procentpunt tot 69,2 procent. Het vervoerde tonnage nam 9,6 procent toe. De cijfers van Air France-KLM ogen fraai, maar steken schril af tegen de groei die Easyjet gisteren meldde. De prijsvechter had in september 2,36 miljoen passagiers, een toename van maar liefst 25 procent. De bezettingsgraad steeg naar 86,9 procent.

Easyjet houdt vast aan de winstverwachting van eind september. De `low cost-carrier' rekent op een resultaat voor belastingen van 60 miljoen pond (90 miljoen euro), 16 procent meer dan in 2003. In juni gaf het bedrijf nog een winstwaarschuwing. Daarna is het aantal bestemmingen teruggebracht.