Levenslange celstraf in Baarnse moordzaak

De rechtbank in Utrecht heeft de 60-jarige Paul de R. uit Baarn gisteren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op het echtpaar Müller. Zowel de dubbele moord als valsheid in geschrifte en oplichting achtte de rechtbank bewezen.

In januari van dit jaar groef de recherche de lichamen op van Hans en Ria Müller achter het geitenhok van de kinderboerderij in Baarn, waarvan De R. beheerder was. Hans Müller bleek te zijn gewurgd, zijn vrouw was ook een onnatuurlijke dood gestorven. Haar gezicht was omwikkeld met afplaktape en zij was op dezelfde wijze begraven als haar man. Bij hun lichamen werd een parapluhoes gevonden. De bijbehorende paraplu trof de politie aan in de hal van het huis van de Müllers in Baarn.

De rechtbank achtte bewezen dat De R. zich gedurende enkele jaren had ontwikkeld tot huisvriend van het echtpaar en dat hij hen met voorbedachten rade van het leven had beroofd om zo ,,heer en meester'' te worden over hun bezittingen. Hij beschikte gedurende vier jaar over een van de bankrekeningen van het echtpaar, waarvan hij 160.000 euro gebruikte.,,Verdachte heeft gewetenloos en schaamteloos misbruik gemaakt van het vertrouwen dat het echtpaar in hem was gaan stellen'', zei rechter E. Bueno gisteren. De zorgwekkende financiële situatie van De R. in 1999 was volgens de rechtbank het motief voor de moord.

De ernstige gedragsstoornis van Paul de R., die werd aangetoond door het Pieter Baan Centrum, maakt volgens de rechtbank ,,een oorzakelijke behandeling niet mogelijk''. Daarom besloot de rechtbank af te zien van tbs met dwangverpleging. De rechtbank oordeelde dat zeker moet worden gesteld dat ,,de verdachte nooit meer terugkeert in de maatschappij''. De R. gaat in hoger beroep.