KWS wil ministers als getuige bij bouwzaak (Gerectificeerd)

De advocaten van bouwconcern VolkerWessels willen de oud-ministers Jorritsma, Netelenbos en Korthals laten getuigen in de maanden durende rechtszaken over bouwfraude.

Ook voormalig topprocureur De Wijkerslooth en oud-directeur-generaal E. Kist van kartelautoriteit NMa worden opgeroepen te getuigen.

De advocaten van KWS, een dochterbedrijf van een van Nederlands grootste bouwbedrijven VolkerWessels, zouden later vandaag tot het horen van deze getuigen verzoeken. KWS wil door het horen van Jorritsma (Economische Zaken), Netelenbos (Verkeer) en Korthals (Justitie) aantonen dat er politieke druk is uitgeoefend op justitie om strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de bouw. Justitie had volgens KWS-advocaat B. van Eijck ,,onzuivere gronden' om de bouwers te vervolgen. Komt dit vast te staan, dan vervallen de rechtszaken.

Voor het bekend worden van de bouwfraude eind 2001 had het openbaar ministerie volgens KWS al twee jaar weet van de schaduwadministratie van oud-Koop-werknemer Ad Bos. Desondanks besloot justitie geen vervolging in te stellen. Na de bekendmaking via het tv-programma Zembla kwam hierin verandering.

De rechtbank moet het getuigenverzoek van KWS nog wel honoreren. De kans dat de getuigen daadwerkelijk voorjaar 2005 tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaken moeten verschijnen, schat advocaat Van Eijck zelf op ,,tachtig procent'.

Deze week begonnen de rechtszaken tegen dochterbedrijven van vier van Nederlands grootste bouwbedrijven Koop, BAM, Heijmans en VolkerWessels. Ook twaalf (ex-)bestuurders, waaronder een lid van de raad van bestuur van Heijmans en de Koop-topman worden vervolgd.

BOUWFRAUDE pagina 18

Rectificatie

De Wijkerslooth

In het artikel KWS wil ministers als getuige bij bouwzaak (7 oktober, pagina 15) is sprake van voormalig procureur-generaal De Wijkerslooth. Hij is nog steeds actief in deze functie.