Italiaans belang in Slowaakse energie

Het Italiaanse Energiebedrijf Enel krijgt een meerderheidsbelang van 66 procent in zijn Slowaakse branchegenoot Slovenske Elektrarne (SE). De regering in Bratislava heeft gisteren ingestemd met de transactie.

Enel deed met 840 miljoen euro een beter bod dan de andere kandidaat-kopers, het Tsjechische CEZ en het Russische Inter RAO. De privatisering moet begin volgend jaar zijn afgerond. De aan Enel gestelde deadline om het SE-belang te kunnen kopen is 30 juni 2005. SE staat sinds 2002 te koop.

De Slowaakse minister Rusko van Economische Zaken spreekt in dagblad Pravda de wens uit dat SE samen met Enel een overnameoffensief in Centraal-Europa zal beginnen. Maar dat wordt door analisten afgedaan als onrealistisch, gezien de kleine omvang van SE.

Van de vier coalitiepartijen in Slowakije hadden er twee bezwaar tegen de verkoop, omdat de Italiaanse staat een meerderheidsaandeel heeft in Enel. Maar volgens minister Rusko is Italië bezig dat belang te verkleinen. Hij zegt ook dat de verkoop niet doorgaat als Enel in staatshanden blijft.

Oppositiepartij Smer, die bovenaan in de peilingen staat, heeft zich tegen de verkoop van SE uitgesproken. Volgens de partij wordt Europa bedreigd door een energietekort en is het in dat geval beter om de energieproductie in eigen handen te houden. Door de verkoop aan Enel kunnen de prijzen met 30 procent stijgen, beweert Smer.