Galerieselectie

AAM SOLLEVELD

Aam Solleveld werkt met grafietpotlood op papier, zwart op wit. Tot twee jaar geleden tekende ze kamers en huizen waar ze zelf woonde. De titels van haar tekeningen verwijzen naar concrete woonruimtes, maar de tekeningen zelf zijn geen letterlijke weergaven van de realiteit. Ze bieden een blik op een uitdijende zwarte massa of op gapende dieptes. In Media Spaces verschoof Sollevelds aandacht naar radio- en tv-studio's en andere decors.

Media Spaces- tekeningen van Aam Solleveld 9 okt-t/m 13 nov in Motive Gallery Elandsgracht 10 Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Piet Tuytel

Tot in de jaren '80 werkte Piet Tuytel met gevonden materiaal, en stapte daarna over op profielstaal dat in heldere kleuren is geschilderd. Voor deze tentoonstelling koos hij voor verticale profielstalen beelden, naast platte platen. Enerzijds benadrukken de liggende werken de zwaartekracht, terwijl de verticale beelden juist deze zwaartekracht uitdagen. Zo ontstaat een spanning tussen de gepresenteerde werken onderling.

Piet Tuytel, Nieuwe beelden en werken op papier t/m 31 okt in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47 Haarlem. Do-za 15 -17 u, zo 14-17 u.

Juha Nenonen

Nenonen combineert in zijn fotografie landschap, portret en stilleven. In zijn foto's raken werkelijkheid en fictie vermengd door theatrale ingrepen in de realiteit. De Finse fotograaf is gefascineerd door de illusie van werkelijkheid die een foto oproept. De presentatie bij MK galerie is zijn eerste in Nederland. Nenonen behoort tot een groep jonge Finse fotografen die onder de naam Helsinki School opereert.

Juha Nenonen, fotowerken, t/m 14 nov in MK Galerie, Witte de Withstraat Rotterdam. Wo-zo 13-18 u.

STOF!

De voor deze tentoonstelling geselecteerde kunstenaars delen de voorkeur van textiel als medium. STOF! biedt videowerk naast van textiel geboetseerde installaties, borduurwerk en een opblaassculptuur. Ebelina Berthouwer wordt in haar videowerk Knitting backwards met terugwerkende kracht gekleed, Elles Jeurink bouwt bizarre installaties van aan elkaar geknoopte constructies. Guda Koster toont 19de eeuwse mode in camouflageprint, Petra van der Steen borduurt drama's, opgepikt uit de media. Femke van Heerikhuizen blaast hoopjes stof op tot herkenbare voorstellingen.

STOF! t/m 24 oktober in Nieuwe Vide, Minckelersweg 6 Haarlem. Do-zo 14-16.30 u.

Flannigan e.a.

Kunstenaars Moyna Flannigan, Gerben Mulder, Andrei Roiter, Albrecht Schnider bezigen allen een eigen schilderkunstige opvatting. Roiter schildert melancholieke voorstellingen van alledaagse motieven die functioneren als een verwijzing naar persoonlijke, historische of symbolische betekenissen, zoals de koffer die niet alleen staat voor de migrantenmaatschappij en het verlies van de identiteit, maar ook voor de honger naar avontuur. Roiter creëert zijn eigen wereld, een installatie als subjectieve ruimte gevuld met herinneringen. De abstract getinte doeken van Schnider vormen een contrast met Roiter, evenals de fictieve portretten van Flanigan en de kinderportretten van Gerben Mulder die raakvlakken vertonen met karikaturen.

Paintings and Drawings, 9 okt- 6 nov in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317 Amsterdam. Di-za 13-16 u.

En verder

Moira's Snakeskin Derivation, ruimtelijk werk van Leon Delsing t/m 24 okt in Expositieruimte Moira, Wolvenstraat 10, Utrecht; foto's van Karin Oppelland t/m 31 okt in WTC Gallery, Beursplein 37, R'dadam; tekeningen van Ronald Noorman en schilderijen en grafiek van Jan van der Pol t/m 3 nov in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Akos Birkas t/m 6 nov in Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; fotografische landschappen van Jantien de Bruin, Bob Negryn en Hans Wilschut t/m 6 nov in de Schone Kunsten Galerie, Donkere Spaarne 32, Haarlem; schilderijen van Annemiek de Beer 9 ok t/m 7 nov in Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318 A'dam; schilderijen van Bruno Perramant en foto's van Henk Visch 9 okt t/m 7 nov in Galerie Ferdinand van Dieten d' Eendt, Raamsteeg 2, A'dam; schilderijen van Ronald Ophuis 9 okt t/m 10 nov in Galerie de Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam; beelden van Barbara Polderman 9 okt t/m 14 nov in Galerie Reuten, Fokke Simonszstraat 49, A'dam; schilderijen van Arjen Baars en foto's van Franco Zecchin 8 okt t/m 9 nov in Metis_NL, Lijnbaansgracht 316, A'dam