GA Eagles verkeert in financiële nood

Voetbalclub Go Ahead Eagles verkeert in ernstige financiële problemen. Door tegenvallende inkomsten op het gebied van onder meer sponsoring en recettes is er een tekort van 300.000 euro op de begroting van het lopende seizoen ontstaan.

Dit bedrag komt bovenop een al bestaande liquiditeitstekort waardoor het totale tekort 600.000 euro bedraagt. Daarnaast ligt er bij de eerstedivisieclub uit Deventer een claim van 680.000 euro op tafel van de Van Wijnen Groep. Het bouwbedrijf heeft de club dit bedrag betaald, in de verwachting dat het bedrijf het nieuwe stadion voor de club mocht bouwen. Nu het project niet doorgaat, en gekozen is voor renovatie van het huidige stadion De Adelaarshorst wil Van Wijnen het geld terug.

Go Ahead Eagles weigert terug te betalen. ,,We hebben het geld niet en volgens de intentieovereenkomst hoeven we ook niet terug te betalen'', zegt directeur C. Jansen van Go Ahead Eagles. Directeur projectontwikkeling J. van Kimmenaede van de Van Wijnen Groep ontkent dit en beschuldigt de club ervan afspraken niet na te komen. ,,We heel lang coulant geweest, het houdt een keer op.'' De kans is groot dat de rechter zich over het conflict gaat buigen. ,,Als we verliezen, dan wordt het heel moeilijk om de club nog overeind te houden'', zegt clubdirecteur Jansen.

De claim van Van Wijnen blokkeert een reddingsplan dat Go Ahead Eagles heeft opgesteld. De club wil via het uitgeven van aandelen 1,5 miljoen euro binnenhalen. Volgens directeur Jansen zijn er al voor 800.000 euro toezeggingen gedaan. Zolang de claim van het bouwbedrijf op tafel ligt, en er een faillissement dreigt, zullen de beoogd aandeelhouders geen geld aan de club geven, denkt Jansen. Voor het aandelenplan is ook de medewerking nodig van de gemeente Deventer. Die is eigenaar van de grond en de opstallen van het stadion. Go Ahead wil de grond gebruiken als onderpand.

Go Ahead Eagles kampt al enkele jaren met financiële problemen. Twee jaar geleden ontstond er een exploitatietekort van 2 miljoen euro, onder meer doordat de club langlopende en dure contracten met spelers en trainers was aangegaan. Slechts dankzij een lening van de gemeente Deventer kon een faillissement worden afgewend.

Vooral door te snijden in de personele lasten is de begroting van de Deventer club teruggebracht van 4,5 naar 2,5 miljoen euro. ,,We stoppen het geld van het ene gat in het andere gat; dat is de recente historie van de club'', zegt directeur Jansen.