Fond de culotte

Nederlanders drinken geen borrel meer, ze hebben zich grotendeels afgewend van dat bedauwde glaasje (oude) jenever. Het is een slechte zaak als de volksaard verwatert. Fransen houden les grands classiques des comptoirs wel in ere. Ook Italianen blijven trouw aan de grote klassieken van de toog. Zij drinken al jaar en dag als aperitief die heerlijk bittere Punt e Mess met een schilletje citroen erbij en veel ijsblokjes. Of een Campari met een schijfje citroen en ijsblokjes. Vaak lengen ze Campari aan met prosecco. Anne Scheepmaker gaf op 17 juli het recept voor die gelukkige combinatie van Campari met prosecco frizzante, een aperitief dat in heel Noord-Italië wordt gedronken. Ook de zeer verfrissende combinatie van rode vermouth met citroensap is niet weg te denken uit Italië. Die bestaat uit 1 deel citroensap, 1 deel Martini Rosso en veel ijsblokjes tezamen in een grote tumbler (whiskyglas). Het citroensap kan ook vervangen worden door sap van (rode) grapefruit of neem half grapefruitsap/half citroensap.

Er moeten altijd heel veel ijsblokjes in het glas zodat het aperitief snel gekoeld wordt en koel blijft. Twee ijsblokjes koelen niet voldoende, smelten daardoor snel weg en verdunnen het aperitief. Wijsheid van de barkeeper.

In Frankrijk hebben de zuiderlingen hun Pernod- en Ricard-pastis, die wel eens een scheutje grenadine (granaatappelsiroop) meekrijgen en een scheutje water uit zo'n aardig karafje. Hogerop in het land drinken Fransen liever een kir als aperitief, koele witte Bourgogne in een ballonglas met 1/5 deel crème de cassis, een likeur uit Dijon gemaakt van zwarte bessen, die het rinse van de wijn iets afzwakt. Kenners gebruiken voor kir liefst Bourgogne aligoté die van 100 procent aligoté-druiven is gemaakt en niet van aligoté vermengd met een klein percentage Chardonnay-druiven waardoor de kir minder lichtvoetig op de tong is. Heel feestelijk is kir royal, een nipje crème de cassis in een flûte gevuld met champagne.

Een oude liefde van Parijzenaars is fond de culotte, een aperitief bestaand uit suze (likeur van gentianen) en crème de cassis, gegoten over veel ijsblokjes in een ballonglas en naar smaak verdund met een beetje water. Fond de culotte is het zitvlak van een broek, ofwel: dit aperitief wordt altijd zittend gedronken aan de comptoir.

Morgen: oerkarbonade.