EU-top premier onzeker

Het is onzeker of minister-president Balkenende eind deze maand al voldoende hersteld is om voorzitter te zijn bij belangrijke Europese evenementen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) kan niet zeggen hoe lang de premier moet revalideren na de operatie aan zijn voet.

In het medisch bulletin dat de RVD gisteren uitbracht staat dat de huidtransplantatie die op 1 oktober in het IJsselland-ziekenhuis in Capelle aan den IJssel (de woonplaats van Balkenende-red) werd uitgevoerd, goed geslaagd is. De huid heeft zich gehecht aan de wond op de rechtervoet.

Volgens de artsen is de infectie waarvoor de premier op 14 september moest worden opgenomen nu geheel verdwenen. De hersteloperatie was nodig nadat eerder dood weefsel uit de wond operatief was verwijderd. Hoewel het toedienen van medicijnen sinds een paar dagen is gestopt, zal Balkenende nog zeker een week in het ziekenhuis moeten blijven.

De premier begint nu met revalidatie om zijn voet opnieuw te leren gebruiken, aldus de RVD. Daarbij gebruikt hij speciaal schoeisel omdat de wond kwetsbaar is. ,,De artsen geven aan dat de minister-president nog geruime tijd fysiek ongemak zal ondervinden'', staat in het bulletin. Hoe lang de revalidatie nog duurt is niet bekend. Volgende week zal worden besloten wanneer hij naar huis kan.

De RVD hoopt dat Balkenende eind deze maand aanwezig kan zijn bij de ondertekening van de Europese Grondwet in Rome. Later volgen onder meer de Europese Raad en de EU-Rusland top.