DUITSLAND

Hopper

Filmmaker Alfred Hitchcock en schrijver John Updike leerden van hem, miljoenen grotestadsbewoners herkenden zichzelf in zijn melancholieke schilderijen: de Amerikaan Edward Hopper (1882-1967) zette eenzame drinkers, zwijgende paren en zielloze kamers schrijnend precies op het doek. Bij een retrospectief in Keulen zijn werken met een grote herkenningswaarde als Early Sunday Morning, A Woman in the Sun en Nighthaws net zo goed van de partij als de karige landschappen en de desolate vuurtorens van New England. En doeken als Gas, dat een tankstation voorstelt, lopen al vooruit op de Pop Art. In Londen trok `de meester van de spanning' (Updike) een half miljoen bezoekers.

Van 9 okt t/m 9 jan Museum Ludwig, Bischofsgartenstr.1. Keulen. Di-vr 10-18u, za, zo 11-18u. 0049-221221222411 of www.museumludwig.de

Shanghai en het Westen

Geen enkele andere Aziatische stad groeit zo onstuimig richting Westen als Shanghai. Maar voor de Chinese boomtown aan de Yangtse is het niet de eerste lente. Al in de jaren '30 van de vorige eeuw zocht de havenstad aansluiting aan de Europese standaard – vooral in de kunst. De Münchense Villa Stuck toont in de expositie Shanghai Modern de betekenis van de metropool als centrum van het Chinese modernisme. Daarbij hoort Chinese, naar het westen geëxporteerde kunst werk van Chinezen die zich destijds op de nieuwste ontwikkelingen in het westen stortten, zoals fauvisme, kubisme en surrealisme. Ook de film en de fotografie komen aan bod. Aan het eind van het parcours lokt een uitstapje naar het heden.

Van 14 okt t/m 16 jan: Prinzregentenstr. 60. Wo-zo 11-18u; Inl 0049-894555510 of www.muenchen.de

En verder

Dwars theater van The Wooster Group t/m 10 okt in Berlijn: 0049-302590040; Tanzfestival Nordrhein Westfalen t/m 24 okt in en om Wuppertal: www.pina-bausch.de; Bodylandscapes van Rebecca Horn t/m 9 jan in K20, Düsseldorf: 0049-21183810.