Duels Oranje te zien op internet

Voor het eerst zal een interland van Oranje in Nederland rechtstreeks te zien zijn via internet. Aanstaande zaterdag kunnen beelden van de voetbalwedstrijd Macedonië-Nederland gratis bekeken worden via de site www.oranje.nl.

Hiertoe hebben KPN en Talpa, de investerings-maatschappij van John de Mol, vanmiddag een overeenkomst gesloten. Alle uitwedstrijden die Oranje in de kwalificatiereeks voor de WK-eindronde (2006) speelt, zullen door KPN voor Nederlandse consumenten met een breedbandinternetaansluiting worden verspreid.

De Mol wist onlangs via het bureau Sportfive de uitzendrechten van uitduels van Oranje te verwerven. Naar verluidt moet hij circa 900.000 euro per duel betalen. De wedstrijd Macedonië-Nederland zal op televisie te zien zijn via kinderzender Nickelodeon. Traditionele aanbieders als NOS, SBS en RTL vonden de rechten te duur. KPN en Talpa kwamen vandaag twee dagen voor de eerste uitwedstrijd van Nederland in WK kwalificatiegroep 1, tot een overeenstemming over de internetrechten. Het bedrag dat daarmee is gemoeid werd niet bekendgemaakt.

Kijkers die de interland niet rechtstreeks kunnen bekijken hebben de mogelijkheid om het duel via de website op een later tijdstip te zien. Ook kan via internet naar de hoogtepunten van de wedstrijd worden gekeken. Verder zullen samenvattingen van duels tussen andere landen uit de groep van Nederland worden uitgezonden via internet.

In de toekomst wil KPN naast de wedstrijdbeelden meer informatie en entertainment bieden. Volgens Michiel Buitelaar, directeur Consumentenmarkt van KPN, moet daarbij worden gedacht aan spelletjes, wedstrijdinformatie of het zelf uitkiezen van een commentator. ,,Het is nu twee dagen voor de wedstrijd te vroeg dag om allerlei extra's aan te bieden. Maar in 2005 zal KPN en samen met Talpa interactieve diensten rond wedstrijden van Nederland gaan ontwikkelen. Mensen kunnen dan misschien wel kiezen uit honderd verschillende commentatoren of zelf verslag doen.''

KPN heeft voor breedbandgebruikers afgelopen zomer live-uitzendingen op internet verzorgd van onder meer sportwedstrijden van de Olympische Spelen in Athene.