De zachtmoedige

Al sinds zijn jeugd speelt acteur Jacob Derwig zo nu en dan de monoloog De zachtmoedige, naar de novelle uit 1876 van Fjodor Dostojevski. Vorig jaar speelde hij de solo in de reeks 2X2=5 van zijn groep `t Barre Land. Nu is hij met de monoloog apart op tournee. Een 41-jarige Petersburgse pandjesbaas trouwt met een 16-jarig meisje en drijft haar tot zelfmoord. Passend in de naturalistische traditie ontleedt de man de toedracht van zijn eigen hardvochtigheid. Eerlijk en zorgvuldig, maar ook ijdel. Volgens schrijver Gerrit Krol is er niet eerder een vrouw zo volledig beschreven en zijn we tegelijkertijd nooit minder van een vrouw te weten gekomen als in De zachtmoedige. We weten alleen dat ze eerst heel uitgelaten was, de boeken van de echtgenoot las en gelachen heeft om de scène van de aartsbisschop. Daarna werd ze steeds stiller tot ze geen woord meer met elkaar wisselden. Ze zong nog wel wanneer hij weg was en op een zekere dag ging ze hem uitlachen.

7-9 okt Frascati, Nes 63. Inl. 020-6266866 of www.barreland.nl