Crematie brigadier

De vorige week doodgeschoten brigadier Jan Wind van het politiekorps Twente is gisteren gecremeerd. De 47-jarige brigadier kwam donderdag om het leven na een schietpartij in de Enschedese binnenstad.

Een 45-jarige Duitser, die aangehouden werd op verdenking van drugshandel, schoot Wind in de borst en, op zijn vlucht, een 30-jarige agent in het hoofd wiens toestand nog altijd kritiek is.

Wind werd gistermiddag in Usselo gecremeerd. Honderden agenten uit heel Nederland vormden bij de ingang van het crematorium een erehaag. In totaal woonden naar schatting 2.000 belangstellenden de dienst bij. Korpschef P. Deelman roemde het beheerste en rustige optreden van Wind, die twintig jaar in de Enschedese binnenstad heeft gewerkt. De uitvaart was buiten via een videoscherm te volgen. Bij de politie Twente zijn de afgelopen dagen 4.000 condoleances binnengekomen.

De Duitse verdachte heeft in eigen land twee langdurige celstraffen uitgezeten voor twee gewapende overvallen. Hij wordt er ook van verdacht in september tweemaal een bank in de Duitse plaats Langenhorst te hebben overvallen.