CBL hekelt campagnes

Het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL) heeft zich in een brief aan minister Veerman (Landbouw, Voedselveiligheid en Milieu) beklaagd over de `volstrekt misplaatste lastercampagnes' van natuurorganisaties.

De organisaties Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, en Goede Waar & Co laten geregeld fruit en groente uit de supermarkten onderzoeken op bestrijdingsmiddelen. Activisten voerden recentelijk voorlichtingsacties uit bij supermarkten en kinderdagverblijven.

Het CBL beschuldigt de organisaties van `bangmakerij' en levert kritiek op hun onderzoek. De steekproeven zijn volgens het CBL te klein en zouden worden uitgevoerd door ,,ongecertificeerde'' laboratoria. Als de campagnes doorgaan moet de overheid overwegen de subsidie aan dergelijke organisaties te stoppen, vindt het CBL.

Milieudefensie zegt echter dat het om een ,,serieus probleem'' gaat. De tests worden volgens Milieudefensie uitgevoerd door TNO Voeding in Zeist.

Van het onderzochte fruit en de groente zou 30 procent te hoge gehaltes aan bestrijdingsmiddelen bevatten. Bovendien is er volgens Milieudefensie te weinig aandacht voor de gevaren van combinaties van bestrijdingsmiddelen.