BELGIË

V-bommen

Op 13 oktober 1944 viel de eerste `vliegende bom' op Antwerpen. Tot maart 1945 zouden er ruim 700 nazi-Duitse V-1's en V-2's volgen. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is mede door de stichting Herdenking 1e V-bom Antwerpen een tentoonstelling ingericht over deze gebeurtenissen. Met veel foto- en filmmateriaal wordt de grimmige sfeer in Antwerpen uit die tijd opgeroepen.

In het museum loopt ook de expositie Rijksmuseum aan de Schelde, met vooral veel topstukken van maniëristen en caravaggisten uit de collectie van het in verbouwing verkerende Rijksmuseum in Amsterdam.

Antwerpen onder de V-bommen 1944-1945, t/m 28 nov, Rijksmuseum aan de Schelde, tot in 2006, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplaats, Antwerpen, t/m 28 nov, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 32420416 en http://museum.antwerpen.be/kmska

Passa Porta

Passa Porta is de nieuwe behuizing van de Brusselse literaire verenigingen Het Beschrijf en Entrez Lire. Doel is vooral de aandacht te vestigen op de meertaligheid en de internationale oriëntering van de Belgische hoofdstad. Het openingsfeest met lezingen, gesprekken en presentaties van nieuwe publicaties duurt tot en met 16 oktober. Passa Porta huisvest een meertalige boekhandel, een literaire salon waar schrijvers, vertalers, wetenschappers en kunstenaars aan het woord zullen komen, een leeshoek waar kan worden gegeten en gedronken en een schrijversflat voor buitenlandse auteurs. Op 8 oktober praat de Franse schrijver Jean-Philippe Toussaint over de vertalingen van zijn werk.

Opening Passa Porta - literatuurhuis in Brussel, Antoine Dansaertstraat 46, Brussel, t/m 16 okt. Inl 0032 2 2260454 en www.passaporta.be

En verder

Dag van de architectuur - Publieke ruimte, openbare gebouwen, 10 okt 13-18u, in 14 steden, www.vai.be; Malign Muses - When Fashion Turns Back, t/m 30 jan, ModeMuseum, Antwerpen 0032 34702770 en www.momu.be.