Bekende terrorisme-zaken in Nederland

september 2001: arrestatie groep rond de Fransman Jerôme C., verdacht van betrokkenheid bij aanslagplannen in België en Frankrijk. C. wordt vrijgesproken door de rechtbank, maar in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Tip AIVD.

april en augustus 2002: arrestaties van 12 mannen rond de Algerijn Rodoin Daoud. Samen zouden ze een terroristisch netwerk vormen dat zich bezighoudt met het rekruteren van moslimjongeren voor de geweldadige Islamitische Jihad. De Rotterdamse rechtbank spreekt iedereen vrij. Tips AIVD.

oktober 2003 en juni 2004: Samir A. wordt twee keer opgepakt. Eerst omdat hij grondstoffen voor explosieven in huis zou hebben. Er is te weinig bewijs. De tweede keer wegens de betrokkenheid bij een roofoverval, maar dan worden bij hem plattegronden aangetroffen van diverse locaties in Nederland, zoals Schiphol, de Tweede Kamer en de kerncentrale Borssele. Aanvankelijke tip AIVD die Samir al langer volgt.

juli 2004: Vier mannen worden gearresteerd op verdenking van het beramen van aanslagen, nadat twee van hen uit een auto video-opnames hebben gemaakt van de route naar de binnenstad van Den Haag. Behalve de videoband worden bij huiszoekingen ook een vuurwapen en jihadistisch materiaal gevonden. Onderzoek start nadat de auto door de Koninklijke Marechaussee staande is gehouden.

augustus 2004: In Roosendaal worden met groot machtsvertoon vier mannen aangehouden waarvan twee mogelijk betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Madrid van maart en op de internationale opsoringslijsten staan. Het blijkt een vergisssing. De mannen zijn niet Mohamed Afalah en Mohames Belhadj, maar twee neven van de laatste. Tip Spaanse politie.

september 2004: In Utrecht valt de politie een woning van een Marokkaans gezin binnen omdat daar explosieven voor een terroristische aanslag zouden liggen. Er wordt niets gevonden, na twee dagen komt het gezin vrij. Een paar straten verder wordt de 37-jarige Hassan gearresteerd die ervan verdacht wordt de explosieven te bezitten of te vervoeren. Tip AIVD.