Anouk van Dijk

Choreografe Anouk van Dijk brengt met Drink me een geëngageerde dansvoorstelling gebaseerd op Alice in Wonderland. Kun je jezelf blijven als de wereld om je heen verandert? Het verse moederschap bijvoorbeeld heeft haarzelf veranderd en de treinbommen in Spanje zorgden ervoor dat de wereld voor haar nooit meer hetzelfde is. Vragen over identiteit, haar eigen rol en die van omstandigheden staan centraal in Drink me. De dans is in zijn relatief beperkte idioom zeer effectief. Van de drie dansers steelt Daniela Graça de show met haar kronkels. Het lijkt alsof de dansers zich in een autistisch isolement bevinden waar ze af en toe met een wederzijdse blik uit loskomen. De abstractie wordt doorbroken door de anekdotiek van Alice in Wonderland. Twee zwarte speelgoedkonijnen zorgen voor speelsheid en vertedering. De rol van het licht stuurt vrijwel geheel autonoom de voorstelling aan en geeft ritme. Decorontwerper Marcel Schmalgemeijer zet stroboscooplicht, slagerijlicht, neonlicht en kleurenhemels in om de ruimte te veranderen. Alleen al vanwege dat licht is de voorstelling de moeite waard. De elektronische muziek van Robert van Heumen stuwt Drink me voort met mokerslagen en verknipte klassieke fragmenten. Had Van Dijk in het verleden de neiging haar thema's te eendimensionaal te vertalen, deze keer is het echte kunst geworden.

8 okt Heereveen, Posthuis. 9-10 okt Amsterdam, Bellevue. Tournee t/m 10 dec. Inl 020-5289723 of www.anoukvandijk.com