Ae Fond Kiss

Ae Fond Kiss is de nieuwste film van Ken Loach, door sommigen de laatste geëngageerde filmmaker genoemd. Maar Loach kiest in Ae Fond Kiss niet de weg van makkelijk engagement. Hij laat de film over de liefde tussen een Ierse katholiek en een Pakistaanse moslim openen met een toespraak van diens jongere zuster Tahara. Zij is, zo betoogt zij, Engels, Pakistaans, moslim, vrouw en fan van de Glasgow Rangers. Zij is trots. De andere personages lijken vooral last te hebben van al die puzzelstukjes waaruit hun identiteit is opgebouwd. Steeds weer moeten zij hun zekerheden herijken. De eerste vrijpartij tussen Casim en Roisin heeft nog het meeste weg van een gevecht. Een teder gevecht tussen de zoveelste moderne Romeo en Julia. Bijzonder is de redelijke toon van hun film. Hier in Nederland lijkt elk debat over culturele barrières alleen nog maar op onverzoenlijke toon te kunnen worden gevoerd. In Ae Fond Kiss gebeurt veel wat niet goed komt, maar de hoofdpersonen blijven met elkaar in gesprek. Het is een van Loach' meest lyrische films, alsof de oude regisseur door zijn ervaring de frisheid van de jeugd hervonden heeft.

Regie: Ken Loach. Met: Atta Yaqub, Eva Birthistle, Shabana Bakhsh, Emma Friel, Ghizala Avan, Gerard Kelly. In: 6 bioscopen.