`Wat moet ik met Brenda Schultz?'

Zonder naar de mening van teamcaptain Tjerk Bogtstra te luisteren, sloot de tennisbond een akkoord met Brenda Schultz over een rol bij de Fed-Cupploeg.

Met verbazing heeft Tjerk Bogtstra vernomen van `het feit' dat Brenda Schultz na een afwezigheid van vijf jaar haar comeback wil maken in het Nederlandse Fed-Cupteam. Hoewel de bond zelfs al een mondeling akkoord sloot met de tennisster over `een begeleidende rol', heeft de coach van de nationale vrouwenploeg nog geen woord met haar gewisseld. ,,Zolang Schultz zich niet bij mij meldt, neem ik dit dan ook niet serieus'', stelt Bogtstra. ,,Op dit moment ben ik nog altijd de coach van het Fed-Cupteam. Ik bepaal wie wordt geselecteerd. Dat doe ik op basis van de internationale ranking. Wat moet ik met iemand die vijf jaar geen wedstrijd heeft gespeeld?''

Schultz, die op 5 oktober 2000 wegens een rugblessure haar profloopbaan beëindigde, werkte de afgelopen jaren in de Verenigde Staten stilletjes aan een terugkeer. De inmiddels 33-jarige ex-prof liet vorig jaar tegenover technisch directeur Hans Felius al weten beschikbaar te zijn voor het Fed-Cupteam. Maar opnieuw speelde haar rug op en besloot ze zich af te melden.

Dit jaar heeft Schultz haar servicebeweging veranderd. Tijdens trainingen staat ze naar eigen zeggen beter te spelen als ooit tevoren. Het sterkte de voormalige toptienspeelster in haar voornemen nog één keer een terugkeer te willen maken. Tijdens de US Open besprak ze vorige maand haar plannen met Felius, die haar een aantal toezeggingen heeft gedaan. ,,Ik wil wel eens zien of ik van de Nederlandse meisjes kan winnen'', zegt Schultz vanuit Florida. ,,En als ik ze versla, dan zou ik graag nog een keer in het Fed-Cupteam spelen. Wie de beste is, moet worden opgesteld. Zo deden we dat vroeger in het Fed-Cupteam ook altijd.''

Namens de bond maakte Felius onlangs afspraken met Schultz over een nieuwe rol in het Nederlandse tennis. In februari volgend jaar gaat ze met de speelsters van het Fed-Cupteam trainen, in april zal ze aanwezig zijn bij de landenwedstrijden.

Captain Bogtstra is vreemd genoeg nog niet precies op de hoogte van het mondelinge akkoord. Vooralsnog is hij niet van plan Schultz een nieuwe kans te geven. In het verleden weigerde hij ook al eens gebruik te maken van de diensten van amateurtennisster Hanneke Ketelaars, omdat ze geen internationale wedstrijden speelt. Bogtstra: ,,Hoe moet ik beoordelen of Schultz goed genoeg is als ze nooit een partij speelt? Daarbij vind ik dat een sporter zichzelf niet serieus neemt als die denkt na vijf jaar zo terug te kunnen komen. Het zou ook geen goed signaal aan de rest van de ploeg zijn. En ook in een begeleidende rol zie ik niet veel. Zoiets kan je alleen doen als je speelsters kent en regelmatig met ze traint. Schultz is bijna nooit in Nederland.''

Felius is niet van mening dat hij buiten Bogtstra om heeft gehandeld door toezeggingen tegenover Schultz te doen. ,,Schultz wil terugkeren; dan kan je naar de bondscoach gaan of naar de technisch directeur'', stelt Felius. ,,Ze heeft in de toptien gestaan. Ze heeft veel ervaring en die kunnen we goed gebruiken bij het Fed-Cupteam en Jong Oranje. Ze gaat in ieder geval meetrainen met de andere speelsters. Of ze ook daadwerkelijk aan spelen toe zal komen weet ik niet. Dat bepaalt Bogtstra. Hij moet een selectie maken. Ik weet dat hij Schultz in principe niet zal laten spelen.''

De technisch directeur zal over een paar weken met de verschillende partijen de plannen voor volgend jaar gaan bespreken. ,,Eerst moeten we dit jaar nog evalueren voordat we over 2005 gaan praten. De spelersgroep zal een behoorlijke invloed hebben. Bogtstra heeft een contract als Fed-Cupcoach, maar die overeenkomst bevat een clausule; de speelsters moeten wel het vertrouwen in hem uitspreken.''

Schultz begrijpt de afwijzing van Bogtstra niet goed. ,,Ik zou er graag bij zijn om te helpen. Ik heb altijd met heel veel plezier voor mijn land gespeeld. Hier in Amerika hebben ze met de zusjes Williams, Capriati en Davenport mijn hulp niet nodig. Misschien raak ik geen pepernoot en verlies ik wel van de Nederlandse meisjes. Ik snap wel dat Bogtstra denkt: die Brenda heeft vijf jaar niet gespeeld en die denkt opeens terug te komen. Dat dacht mijn coach Juan Nuñez ook. Totdat ik onlangs met 6-3 en 6-3 won Bethanie Mattek. Die stond dit jaar bij de beste honderd.''

Schultz staat de ballen ,,gewoon goed te raken'' op de baan. ,,Als die Nederlandse meisjes me wegslaan, zou dat een goed teken zijn. Dan ziet de toekomst er misschien helemaal niet zo slecht uit. Als Bogtstra me geen kans wil geven, is dat jammer. Maar ik zal daar niet wakker van liggen. Dan ga ik Venus Williams misschien vragen of ze niet eens met mij wil dubbelen.''