VN en VS: zorg over troepen Darfur

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten hebben gisteren hun bezorgdheid uitgesproken dat het tot begin volgend jaar kan duren voordat de Afrikaanse Unie (AU) een uitgebreide, 4.000 man tellende macht heeft gestationeerd in de regio Darfur in Soedan. De VN-gezant voor Soedan, Jan Pronk, zei tegen de VN-Veiligheidsraad dat de stationering nog maanden kan duren en riep de AU op tot snellere actie. ,,Als ze pas aan het einde van het jaar of begin volgend jaar kunnen worden gestationeerd, moet de internationale gemeenschap nadenken over een soort overbruggingsvoorziening'', zei Pronk. ,,Of ze moeten alvast gaan stationeren en niet wachten tot er een volledig akkoord is over de hele macht.'' Pronk zei dat wegens het voortgaande geweld tegen burgers in Darfur, de uitgebreide macht er deze maand nog moet zijn.