Veel tuimelaars gezien in Waddenzee bij Texel

Voor het eerst sinds vijftig jaar zijn weer grote groepen tuimelaars gesignaleerd in de Waddenzee bij Marsdiep. Dat zei vandaag Kees Camphuysen, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. De waarnemingen werden in augustus en september al gedaan, maar dinsdag werd pas duidelijk dat het om de verdwenen dolfijnsoort ging en niet om de vaker voorkomende witsnuitdolfijn, zoals aanvankelijk gedacht.

Ongeveer vijftig jaar geleden verdwenen de tuimelaars uit de Waddenzee. Tot op heden waren alleen nog populaties van enkele tientallen bij noord-oost Schotland en bij Normandië en Bretagne bekend. Sinds 1950 dook eens in de twee, drie jaar nog wel eens een enkele dier op, aldus de onderzoeker. ,,Die waren meestal verdwaald.'' In augustus en september werden echter twee grote groepen gesignaleerd. ,,De eerste keer waren het er ongeveer honderd, de tweede van rond de zestig.''

Camphuysen weet nog niet waar de groep vandaan komt en gaat nu bij onderzoekers uit andere Noordzeelanden na of zij de afgelopen maanden ook nieuwe groepen dolfijnen hebben waargenomen.