Van den Ende financiert leerstoel UvA

Joop van de Ende schenkt een bijzondere leerstoel `cultureel ondernemen' aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte dit bekend tijdens het in ontvangst nemen van de IJ-prijs 2004 in Amsterdam.

Van den Ende kreeg de prijs (een beeldje en 12.500 euro) van de gemeente Amsterdam en het bedrijf PriceWaterhouseCoopers uit handen van burgemeester Job Cohen. Van den Ende is de zevende winnaar van de jaarlijkse onderscheiding voor een persoon die een belangrijke bijdrage leverde aan de economische ontwikkeling of promotie van Amsterdam.

De leerstoel wordt per 1 september 2005 ingesteld bij de Faculteit der Economische wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. ,,Ik ben er al een paar jaar mee bezig'', zegt Van de Ende, ,,en nu is het gelukt. De universiteit wilde al op 1 januari beginnen, maar ik heb liever wat meer tijd zodat we volgend jaar september goed kunnen beginnen.''

Volgens Van den Ende zijn er twee kandidaten voor de positie in beeld. De kosten van de leerstoel betaalt Van den Ende met het prijzengeld, dat hij aanvult met een bijdrage uit zijn VandenEnde Foundation. De jaarlijkse kosten van de functie bedragen volgens Van den Ende ongeveer 50.000 euro.

Volgens een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam is de leerstoel nog niet definitief. Hij bevestigt dat er overleg is geweest met het bestuur van de Universiteit en dat men er ,,welwillend en positief'' tegenover staat. ,,Zodra wij zo'n aanbod ontvangen gaan we onderzoeken hoe we het wetenschappelijk kunnen invullen. In dat stadium zijn we nu. Daarna wordt besloten of de leerstoel er komt. De inhoud en de bekleder ervan moeten van goede wetenschappelijke kwaliteit zijn. Dat proces duurt minimaal een aantal maanden en de selectie van de kandidaat ook.''

Van den Ende benadrukte bij het in onvangst nemen van de prijs het grote belang van cultuur voor de economie van Nederland. Een stad als Amsterdam zou volgens hem veel meer kunnen doen met de kunstschatten die in depots zijn opgeslagen. Hij zag er een kans in om de huidige neergang van de economie om te buigen tot iets positiefs. Toerisme en cultuur kunnen daar samen voor zorgen. Daarom was het volgens hem zo erg dat bij veel culturele instellingen de zakelijke kant door welwillende amateurs wordt geleid. De leerstoel moet met onderwijs en onderzoek daar iets aan gaan doen.