Top Servië is het niet eens over Kosovo

De Servische president Boris Tadic heeft gisteren in een televisietoespraak de Serviërs in Kosovo opgeroepen deel te nemen aan de verkiezingen in die provincie op 23 oktober.

Tadic riskeert daarmee een ernstig conflict met zowel de Servische premier Koštunica als de Servisch-orthodoxe kerk en vrijwel alle politieke partijen, die een boycot van de verkiezingen in Kosovo eisen. Tadic zei het protest van de Serviërs in Kosovo tegen wat in Servië algemeen wordt gezien als hun discriminatie en de schending van hun mensenrechten te delen. ,,We zijn het er allemaal over eens dat de internationale gemeenschap weinig doet om de Serviërs in Kosovo een normaal leven te laten leiden. Er is een volstrekt gerechtvaardigde vrees dat er een herhaling komt van de pogrom tegen de Serviërs van 17 maart'', aldus Tadic. ,,Niettemin vraag ik u dit: zal een boycot van de verkiezingen de levens van onze mensen in Kosovo redden? Zullen we, door niet deel te nemen, hun levensomstandigheden verbeteren? Zullen we, door de verkiezingen te boycotten, de vernielde en afgebrande huizen en kerken weer opbouwen? Of zullen we opnieuw een historisch `nee' zeggen dat politici van een vals aureool voorziet en het volk de prijs van zo'n beslissing laat betalen'', zo zei de president. ,,De enige manier om de [levens]omstandigheden van de Serviërs te verbeteren is deelnemen aan het democratische proces.''

De president zei dat zijn advies voorwaardelijk is: als de Serviërs in Kosovo niet binnen drie maanden lokaal zelfbestuur krijgen – inclusief eigen politie, rechtspraak en onderwijs – zal hij de Kosovo-Servische parlementariërs vragen uit het parlement te stappen.

Tadic laakte de Servische regering wegens haar onwil met het Joegoslavië-tribunaal samen te werken. De regering ,,moet de wet gehoorzamen'', zei hij. ,,Het is in ons nationaal belang [Servische verdachten] te helpen de waarheid aan het licht te brengen.''

Het is voor het eerst sinds zijn aantreden als president, in juli, dat Tadic – de populairste politicus van Servië – kritiek heeft op de regering van premier Koštunica. De president en de premier komen uit partijen die elkaar jarenlang het leven zuur hebben gemaakt, maar na Tadic' aantreden zijn de relaties met Koštunica opmerkelijk goed geweest. De Servische media concluderen vandaag dan ook dat ,,de wittebroodsweken voorbij zijn''. De regering liet na Tadic' toespraak weten zijn aanbeveling aan de Kosovo-Serviërs ,,te betreuren''. De regering komt vandaag bijeen om zelf een advies aan de Serviërs in Kosovo op te stellen; men gaat er algemeen van uit dat ze hen tot een boycot zal oproepen. (VIP)