Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de vraag of Turkije klaar is voor Europa en een discussie over dit onderwerp tussen Tweede-Kamerlid Wilders en Turkije-deskundige Zürcher. Verder een reconstructie van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over de Nederlandse cameraman Ton Vriens die al 20 jaar in de Verenigde Staten woont en wiens zoon Thomas door het Amerikaanse leger is uitgezonden naar Irak. Afgelopen week raakte hij gewond bij een bomaanslag. Verder een reportage over de vrees van basisscholen voor geestelijk gehandicapte kinderen en aandacht voor de vraag of het speciaal onderwijs moet worden afgeschaft. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het televisiedebat, afgelopen nacht, tussen de running mates John Edwards en Dick Cheney. Verder een portret van Edwards en de Turkse schrijver Orhan Pamuk van het boek Ik heet Karmozijn over de aansluiting van Turkije bij de Europese Unie. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

De smaakpolitie. Met de verborgen camera wordt aangetoond dat de controle in supermarkten van Albert Heijn, C1000, Edah en Gall & Gall op de verkoop van alcohol aan minderjarigen niets voorstelt. SBS6, 21.20-21.50u.

Bewogen leven: Allison's baby. Eerste deel van een tweeluik van Bente Milton over Alison Lapper, een vrouw die werd geboren zonder armen en met een misvormd lichaam en die tegen alle omstandigheden en vooroordelen een kind ter wereld brengt. Ze wordt gevolgd voor, tijdens en na de geboorte van haar zoon Parys. Canvas, 23.50-0.45u.

AMUSEMENT

Ticket. Wekelijks overzicht van de vijftien populairste voorstellingen in Nederland op het gebied van toneel, film en muziek. Met o.a. aandacht voor de voorstelling Othello van Toneelgroep Amsterdam. Ned.2, 21.35-22.30u.

Nachtland. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.45-0.15u.

FILM

The Animal (Luke Greenfield, 2001, VS). In klucht is Rob Schneider (een maatje van Adam Sandler) na een auto-ongeluk gerepareerd door een gekke professor met organen van verschillende dieren. Hij kan nu zwemmen als een dolfijn, rennen als een paard en ruiken als een hond. Yorin, 20.30-22.05u.

Top Dog (Aaron Norris, 1995, VS). Actiefilm met Chuck Norris. Samen met een hond bestrijdt hij terroristen die San Diego op willen blazen. Veronica, 20.30-22.10u.

The Unbearable Lightness of Being (Philip Kaufman, 1988, VS). Kundera-verfilming moet het stellen zonder de bespiegelingen van de schrijver, maar het camerawerk van Sven Nykvist en het spel van Daniel Day Lewis, Juliette Binoche en Lena Olin maken veel goed. Tegen het decor van de Praagse Lente, de Russische invasie, Geneefse vrijheid en het hermetisch gesloten Tsjechoslowakije ontvouwt zich de liefdesgeschiedenis van de libertijnse chirurg, zijn vriendin en zijn onder de ontrouw lijdende vrouw. Canvas, 21.00-23.50u.

The Last Tycoon (Elia Kazan, 1976, VS). Door Harold Pinter geschreven, beroemde maar enigszins teleurstellende F. Scott Fitzgeraldverfilming over een naar Irving Thalberg gemodelleerde Hollywoodproducent in de jaren dertig, die verliefd wordt op een meisje dat hem aan zijn overleden vrouw herinnert. All-Star-bezetting met o.a. Robert de Niro en Jack Nicholson. RTL5, 23.55-2.10u.

Duel (Steven Spielberg, 1971, VS). Tv-film van Spielberg kreeg in Europa succesvol bioscooproulement en is een ijzingwekkende thriller die zich van puur filmische middelen bedient. Zakenman Dennis Weaver wordt geconfronteerd met anonieme vrachtwagen die hem op diverse manieren naar het leven staat. BBC1, 1.05-2.40u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de Belgische schrijver Stefan Hertmans over zijn boek Harder dan sneeuw. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau in Den Haag en een kort verhaal van Arnon Grunberg vanuit New York een gesprek met de Belgische schrijver Bart Moeyert over zijn roman Dani Bennonie. Verder een bezoek aan de nieuwe Algemene Begraafplaats in het Gelderse Spijk, die ontworpen is door kunstenaars en een reportage over qat, natuurpep voor Somaliërs. 747AM, 21.02-23.00u.

Dubbel-O. Over hoe je als ouder voorkomt dat in de aanloop naar sinterklaas en kerst kinderen door reclame gek worden gemaakt van het enorme aanbod kinderspullen. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.