Tastend de nacht in

Bij het blauwe deel van de Beukelsdijk in Rotterdam staat de rapper Def P. Hij leest voor wat hij over de eerste hoofdpersoon bij elkaar heeft gerijmeld, met verkeerde klemtonen en zouteloze zinnetjes: ,,Deze trompettist is beslist een nachtegaal / ze speelt van het Leidseplein tot achter het Centraal.'' Dan zien we hoe de jazztrompettiste Saskia Laroo na een optreden de Amsterdamse nacht in loopt, op het Leidseplein nog wat hoge tonen uit haar instrument perst, en om 3 uur 's nachts thuis de bas beroert, met haar vriend aan de piano, tot de buren klagen. Vervolgens staat ze om half 5 in de vroege ochtend hyperactief te toeteren op het NSDM-terrein. ,,Ik zoek dus zo'n beetje naar akoestiek hier, en naar atmosfeer'', zegt ze. En om 6 uur, bij het eerste ochtendlicht, zit ze in een roeiboot op het water bij Den Ilp. Ook hier wordt de akoestiek getest.

Saskia Laroo is de eerste in een reeks nachtbrakers, die zich vanaf vanavond elf weken lang manifesteren in het nieuwe RVU-programma Nachtland. De tweede is de dwarse cabaretier André Manuel, die met een lantaarn door pikdonker Diepenheim sjokt om ,,het kleinste publiek in Nederland'' te vinden voor een liedje dat hij zingt. Zo is alle artiesten die aan de reeks meewerken gevraagd de kijker naar eigen inzicht door de nacht te gidsen – met de kennelijke bedoeling hen tot prestaties te bewegen die ze anders nooit op de televisie vertonen. En dan is er ook nog een wekelijk terugkerend optreden van de schilders Ernst Voss en Aldert Mantje, die beloven hun eigen versie van De Nachtwacht te zullen maken.

De RVU hoopt met Nachtland een publiek te vinden dat na de uitzending naar de bijbehorende site surft om nog enkele uren naar de webradio te luisteren – tot het licht wordt. Of dat een grote groep zal zijn, is de vraag. De eerste aflevering oogt vooralsnog als een veelbelovend idee, dat net niet uit de verf komt. Saskia Laroo en André Manuel zeggen elk iets te gaan zoeken, maar in beide gevallen blijft de afloop ongewis. Alsof ze aan een aardig verhaaltje beginnen, maar halverwege in een niksig soort hobbyisme blijven steken. Maar misschien brengen gasten als Paul van Loon, Vincent Bijlo en Pierre Wind de komende weken wat meer licht in de duisternis.

Nachtland, RVU, Ned.3, 23.45-0.15u.