Schultz: geluidsisolatie rond Schiphol verkeerd aangepakt

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat, VVD) heeft de Tweede Kamer beterschap moeten beloven bij de geluidsisolatie van woningen rond Schiphol. Alle partijen in de Tweede Kamer nemen Schultz de forse overschrijdingen in dit project kwalijk.

Dit bleek gisteren tijdens een vergadering met de Tweede-Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Aanleiding was onder meer een vorige maand verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer, waarin staat dat het ministerie zelf schuldig is aan verdubbeling van de kosten tot 400 miljoen euro. De Rekenkamer stelde vast dat delen van het werk ,,ondoelmatig en onrechtmatig'' zijn verlopen. Het ministerie heeft onvoldoende controle uitgevoerd, met aannemers werden ondeugdelijke contracten gesloten. Het project omvat de isolatie van 14.000 woningen; hiervan is ongeveer de helft gereed.

Alle woordvoerders nemen de harde conclusies in het rapport van de Rekenkamer hoog op. Het CDA-Kamerlid Haverkamp vond dat Schultz ,,de ernst van de situatie onderschat''. Hij nam het haar kwalijk dat ze zonder overleg 110 miljoen euro aan de luchtvaartsector betaalt als tegemoetkoming in de kosten. ,,Deze geste heeft ons overvallen'', aldus Haverkamp. Ook de VVD had kritiek op dit besluit. ,,Waarom heeft de staatssecretaris de kans laten lopen om de sector te laten betalen. Dat is niet zo'n handige zet'', zei het VVD-Kamerlid De Krom.

Schultz heeft al laten weten alle conclusies van de Rekenkamer over te nemen. Voor de rest van het project zei de staatssecretaris ,,geen garantie te durven geven'' dat er niks meer fout zal gaan. ,,Ik zal alles doen om problemen te voorkomen'', aldus Schultz, die toegaf dat de ambtenaren op haar ministerie de problemen in dit project ,,zwaar onderschat''hebben.

De staatssecretaris had naar eigen zeggen aanvankelijk ook geen duidelijk beeld van de omvang doordat de vorige minister van Verkeer en Waterstaat, Tineke Netelenbos (PvdA), niet voor een goede overdracht van het dossier over de isolatie van woningen rond de luchthaven Schiphol had gezorgd. ,,Ik heb vervolgens veel gedaan om de schade te herstellen'', aldus Schultz. Daar bleken de commissieleden het maar ten dele mee eens. Schultz moest gisteren erkennen dat ze de Tweede Kamer op diverse onderdelen eerder had moeten inlichten.