Remkes wil geld clubs voor politie

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) overweegt voetbalclubs mee te laten betalen aan de kosten van politie-inzet bij risicowedstrijden. Het voorstel kan rekenen op de steun van de VVD en het CDA.

PvdA en SP zien niets in het plan omdat zij van mening zijn dat het handhaven van de openbare orde de taak is van de overheid.

Aanleiding voor het plan is volgens Remkes de invoering van play-offs waardoor het aantal wedstrijden in de ere- en eerste divisie toeneemt met in totaal 22. Tijdens een overleg gisteren met de Tweede Kamer over voetbalvandalisme zei Remkes dat hij niet te spreken is over de verandering van de competitie. ,,Ten eerste kost de toename van het aantal wedstrijden geld, omdat er meer politieagenten nodig zijn. Ten tweede zullen deze play-offs plaatsvinden in de periode rond Kerstmis en nieuwjaar, waardoor het vanwege de vakanties moeilijk is om extra agenten in te zetten.'' Remkes heeft zich gestoord aan het feit dat de voetbalbond (KNVB) de veranderingen zonder overleg met de overheid heeft ingevoerd. ,,Dit is mij door de KNVB medegedeeld. Er heeft geen overleg plaatsgevonden, terwijl de gevolgen ervan op het bordje van de overheid komen. Dit kan eigenlijk niet.''

Sinds de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd ADO Den Haag-Ajax op 12 september staat de bestrijding van voetbalvandalisme en beledigende spreekkoren weer hoog op de politieke agenda. De minister en de Kamer zijn van mening dat de huidige regeling in principe voldoet. Voorwaarde is wel dat de clubs, gemeenten en supportersverenigingen samenwerken en in werkelijkheid loopt deze samenwerking niet altijd even soepel. Bij de spreekkoren tijdens ADO Den Haag-Ajax werd niet ingegrepen en na afloop wezen de KNVB en burgemeester Deetman van Den Haag naar elkaar.

De woordvoerders van CDA en VVD stelden voor onafhankelijke waarnemers aan te stellen die wedstrijden kunnen stilleggen bij kwetsende spreekkoren of andere ongeregeldheden. Remkes vindt dat dit niet nodig is omdat volgens hem de scheidsrechter en de zogeheten vierde official die mogelijkheid al hebben.

De minister zei verder dat gemeenten te vaak wedstrijden als ,,risicowedstrijd'' bestempelen, waardoor de veiligheidsmaatregelen verscherpt moeten worden. ,,Ik merk dat gemeenten te veel voetbalwedstrijden preventief risicovol noemen. Dit brengt extra kosten mee omdat er meer politie aanwezig is dan eigenlijk noodzakelijk.'' De Kamer kan zich vinden in het beleid maar benadrukt dat regels alleen niet helpen. ,,De gedachte van samenwerking is goed, maar het moet wel uitgevoerd worden.'', aldus Kamerlid Verbeet (PvdA). Remkes heeft toegezegd de in gebreke blijvende gemeenten, clubs en supportersverenigingen hierop aan te spreken.

Om de veiligheid bij voetbalwedstrijden verder te vergroten zal volgend seizoen de combinatie van een stadionverbod en een elektronische meldplicht getest worden. Een potentiële voetbalvandaal hoeft zich in dat geval niet meer persoonlijk te melden bij de politie, maar er wordt elektronisch gecontroleerd of hij zich niet in het stadion bevindt tijdens een duel.

Ook wordt er gewerkt aan een verruiming van het stadionverbod. Remkes denkt hierbij aan een zogenaamde `huisregel'. ,,Vaak krijgen vandalen die zich in een stadion, of in de buurt daarvan, misdragen een stadionverbod. Als zij dat ergens anders doen, is het voor de clubs onmogelijk om die relschoppers een stadionverbod op te leggen. Het moet voor een club mogelijk zijn om vandalen toegang te weigeren, net zoals je kunt beslissen of je iemand je eigen huis binnen laat.''