Regering Israël wil geen Palestijnse staat meer

De oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat in de Gazastrook en op de bezette Westelijke Jordaanoever is wat Israël betreft van de baan. Het Israëlisch-Palestijnse vredesproces is voor onbepaalde tijd bevroren. Dat zegt Dov Weisglass, de kabinetschef van de Israëlische premier Sharon, vandaag in een vraaggesprek met het dagblad Ha'aretz.

Weisglass, hoogste adviseur van de premier en diens liaison met het Witte Huis, zegt dat ,,de betekenis van het eenzijdige plan om de Gazastrook te verlaten de bevriezing van het vredesproces voor onbepaalde tijd is''. En: ,,Effectief is met dat plan het hele pakket dat de Palestijnse staat genoemd wordt met alles wat daarbij komt kijken definitief van onze agenda af.''

Het is voor het eerst dat een Israëlische topfunctionaris hardop zegt wat de Palestijnse Nationale Autoriteit al geruime tijd denkt: de twee-statenoplossing voor het decennia oude conflict tussen Palestijnen en Israëliërs is wat Israël betreft geen oplossing meer. Aangenomen wordt dat Weisglass in Ha'aretz de denkbeelden van Sharon vertolkt. Eerder dit jaar heeft Sharon zelf gezegd dat hij de 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook zal ontruimen en dat het daarna ,,heel lang zal duren voordat Israël opnieuw iets zal doen''. Niet alleen omdat er volgens Israël geen daadkrachtige Palestijnse gesprekspartner meer is, maar ook omdat Israël de meeste nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet wil opgeven.

Sharon heeft nooit een geheim gemaakt van zijn reserves tegen de zogeheten `Routekaart naar de vrede', een stappenplan voor de oprichting van een Palestijnse staat in 2005. De uitspraken van Weisglass gaan lijnrecht in tegen het officiële beleid van de Verenigde Staten en van de Europese Unie. Tijdens het bezoek eerder dit jaar van Sharon aan de VS zei president Bush dat volgens hem de realiteit gebiedt te erkennen dat Israël de grote, verstedelijkte nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet zal opgeven. Ook zei hij dat de Palestijnse leider Arafat moet verdwijnen en dat de Palestijnse Autoriteit Hamas en Islamitische Jihad moet ontmantelen. Deze en andere afspraken tussen Sharon en Bush werden later vastgelegd in een briefwisseling tussen de regeringsleiders en goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. Deze briefwisseling wordt door Sharon (en Weisglass) uitgelegd op een wijze die de kabinetschef nu onder woorden heeft gebracht.

De uitspraken van Weisglass werden vanochtend breed uitgemeten in de Palestijnse audiovisuele media in de Gazastrook, waarvan het noordelijk deel sinds vorige week is herbezet door het Israëlische leger. Het Palestijnse dodental is inmiddels opgelopen tot bijna tachtig. Volgens schattingen zijn er veertig militanten en 39 burgers, onder wie vijftien kinderen, omgekomen.

Vannacht nog zijn bij gevechten in het vluchtelingenkamp Jabalya en het aanpalende dorp Beit Lahiya drie doden gevallen. In Rafah werd een meisje van dertien doorzeefd met negentien kogels toen zij in een verboden zone liep.

Bij een poging in de Gazastrook een joodse nederzetting binnen te dringen, zijn vandaag drie Palestijnen en een Thaise arbeider gedood.