Producent van karton Kappa in etalage gezet

Papier- en kartonproducent Kappa Packaging staat in de etalage. De eigenaren van het bedrijf, de Britse investeringsmaatschappijen Cinven en CVC, hebben de zakenbank Goldman Sachs ingehuurd om de ,,strategische alternatieven'' voor Kappa te onderzoeken.

Dat heeft Kappa Packaging vanmorgen bevestigd. Het bedrijf noemt een beursgang, verkoop aan een branchegenoot of verkoop aan een financiële partij als mogelijke scenario`s. Een beursgang ligt echter niet voor de hand, aldus een ingewijde, gezien de magere resultaten van Kappa, die het gevolg zijn van de moeilijke omstandigheden op de verpakkingsmarkt.

Kappa boekte vorig jaar een nettoverlies van 24 miljoen euro, tegen een verlies van 10 miljoen in 2002. De omzet daalde met 3 procent tot 2,8 miljard euro.

Branchegenoten die actief zijn op hetzelfde terrein als Kappa zijn het Zweedse SCA en het Ierse Jefferson Smurfit. Beide zouden echter problemen krijgen met de Europese mededingingsautoriteiten als ze Kappa Packaging zouden willen overnemen.

Kappa Packaging ontstond in 1998 als afsplitsing van KNP BT, dat in 1993 was ontstaan door een fusie van KNP, Buhrmann-Tetterode en VRG. KNP BT veranderde zijn naam na de afsplitsing van Kappa in Buhrmann en concentreerde zich op de handel in kantoorartikelen. Kappa kwam voor 1,55 miljard euro in handen van investeerders Cinven en CVC, met de bedoeling het bedrijf op korte termijn naar de beurs te brengen.

Kort daarna volgde echter het debacle met World Online en werden de plannen voor de beursgang in de ijskast gezet. Cinven en CVC investeerden wel fors in Kappa, dat zijn omzet verdubbelde door het Zweedse verpakkingsbedrijf AssiDoman over te nemen. Sindsdien is Kappa Europees marktleider in de productie van papier voor het maken van karton en nummer twee, na Jefferson Smurfit, in kartonverpakkingen.

Kappa is nu actief in 18 landen in Europa en telt 16.000 werknemers, van wie 3.500 in Nederland. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven. Kappa saneert de laatste jaren zijn productiefaciliteiten in West-Europa en breidt fors uit in Oost-Europa, waar de vraag naar kartonverpakkingen stijgt door de groei van de industrie in die landen.