Philips-dochter in VS aangeklaagd

Medquist, de producent van dicteer- en transcriptietechnologie voor medici die voor 71 procent in handen is van elektronicaconcern Philips, is aangeklaagd voor het indienen van te hoge facturen bij een aantal Amerikaanse klanten.

Een groep ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Florida heeft samen met advocatenkantoor Greenberg Traurig LLP een zogenoemde class action suit aangespannen tegen het bedrijf. In zo'n zaak eisen advocaten, in ruil voor een deel van de opbrengst, namens meerdere gedupeerden gezamenlijk schadevergoeding.

Medquist wordt ervan beschuldigd dat het te hoge bedragen in rekening heeft gebracht doordat het zich niet hield aan de in contracten met ziekenhuizen afgesproken standaard voor het berekenen van vergoedingen voor het gebruik van transcriptiediensten. Medquist zou de rekeningen hebben gebaseerd op het aantal regels, in plaats van het aantal karakters, zoals was afgesproken.

Welke berekeningen Medquist precies uitvoerde, is ondoorzichtig voor de ziekenhuizen, maar een onderzoek door een accountantskantoor bij één ziekenhuis wees uit dat dit ziekenhuis 10 miljoen dollar te veel betaald had. Aangezien 4.600 ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Canada de transcriptiediensten van Medquist gebruiken, kan de schade voor Medquist in potentie hoog oplopen. Vooralsnog voert Greenberg Traurig de zaak namens vijf ziekenhuizen.

Medquist liet gisteren in een verklaring weten dat het bedrijf al enkele maanden in gesprek is met afnemers over de kwestie rond de onjuiste facturering. Intern loopt een onderzoek. Naar aanleiding van deze kwestie zijn twee bestuurders van Medquist, B. Kearns en J. Suender, vorige maand opgestapt.

In juni werd het aandeel Medquist geschorst op de technologiebeurs Nasdaq, nadat gebleken was dat het bedrijf door de factureringsproblemen zijn jaarcijfers niet op tijd kon publiceren. Medquist behaalde vorig jaar 514 miljoen euro omzet. Het bedrijf heeft in de VS een netwerk van transcriptiemedewerkers.

Philips, dat ook een Amerikaanse beursnotering heeft, had begin jaren negentig ook een class action tegen zich lopen in de VS, nadat de toenmalige Philips-president C. van der Klugt onjuiste informatie had verstrekt over de gang van zaken in het eerste kwartaal van 1990. Na negen jaar procederen trof Philips een schikking van 9,25 miljoen dollar.

Ook ABN Amro en Aegon troffen schikkingen met beleggers in class action suits. Tegen Ahold en Shell lopen nog zulke zaken.