Ouverture megaproces Parmalat trekt publiek

In Milaan is gisteren de rechtszaak over het frauderende Italiaanse melkconcern Parmalat en zijn accountants begonnen.

32 verdachten, 120 advocaten, 135.000 gedupeerde spaarders; de megarechtszaak over Parmalat is gisteren van start gegaan in Milaan. De aanklacht is manipulatie van de beurs, onjuiste financiële berichtgeving, en blokkeren van controle door de beursautoriteit Consob. De rechtszaak begint de komende twee maanden met een aantal procedurele zittingen om in de loop van volgend jaar inhoudelijk van start te gaan.

Geen van de verdachten achtte het gisteren raadzaam om ter zitting te verschijnen. Een begrijpelijke inschatting gezien de sfeer buiten voor de rechtszaal waar gedupeerde spaarders zich uitputten in het verzinnen van straffen voor ex-Parmalat-directeur Calisto Tanzi en consorten. ,,Ze moeten ze het hoofd afsnijden'', zo vatte Michela Fusco, die 20.000 euro verloor, de stemming samen.

De eerste dag stond in het teken van de slachtoffers. De 120 advocaten vroegen de rechter om de gedupeerde spaarders als civiele partij toe te laten tot het strafproces, waardoor ze op termijn eventueel een schadevergoeding kunnen vragen. Of de spaarders hier veel aan zullen hebben is twijfelachtig, maar voor de advocaten wordt het proces zonder meer een goudmijn.

In de grote aula van de rechtbank was alleen plaats voor advocaten. De spaarders en de pers moesten buiten blijven en werden bijgepraat door aanwezigen uit de zaal. De eerste die zich als slachtoffer presenteerde was de crisismanager van het nieuwe Parmalat, Enrico Bondi. Hij eist alle middelen op die nog bij de voormalige eigenaren en managers van Parmalat worden gevonden, in de hoop zo de 14 miljard euro schuld van Parmalat wat te beperken. Daarna volgde de lange stoet van vertegenwoordigers van de gedupeerde spaarders. Samen dienden zij naar schatting 4.000 verzoeken in.

Uiteindelijk presenteerden zich tot ieders verrassing ook de twee aangeklaagde medewerkers van accountantskantoor Italaudit (het voormalige Grant Thornton) als slachtoffer van Parmalat. De twee verdachte accountants die jarenlang de vervalste jaarrekeningen van Parmalat hebben goedgekeurd vroegen en kregen een vervroegde behandeling van hun zaak op 27 januari. ,,Wij willen kunnen zeggen en schreeuwen'', zei een van hen, ,,dat ook wij slachtoffers zijn van deze gebeurtenis. Dat we zijn bedrogen door Parmalat. En om dat duidelijk te maken willen we zo snel mogelijk getuigen in een publieke zitting.''

De miljardenzwendel bij de melkmultinational kwam vorig jaar december aan het licht. Toen bleek dat een rekening bij the Bank of America waarop 3,9 miljard euro stond niet bestond. Uiteindelijk bleek het bedrijf een gat op de balans te hebben van 14,3 miljard euro. Calisto Tanzi en 31 andere personen werden gearresteerd, ondervraagd en in de loop der maanden in afwachting van de rechtszaak weer vrijgelaten.

Vorige week kwam Calisto Tanzi vrij. Hij is in afwachting van een opname in een ziekenhuis wegens hartproblemen. Zijn zoon Stefano, die ook bij Parmalat werkte en voorzitter was van Parmalats voetbalclub Parma, is nu werkloos. Dochter Francesca, die de inmiddels failliete reisorganisatie Parmatour van de familie leidde, heeft rigoureus gebroken met haar verleden. Ze heeft de stad Parma verlaten en een eenvoudige baan in de toeristensector in Padua gevonden. In de loop van volgend jaar zullen de Tanzi's en de andere verdachten horen welke straf er tegen hen zal worden geëist.