`Op feestjes ben ik populair'

Sommige beroepen hebben hun imago niet mee. Vandaag een kijkje in de wereld van een ongediertebestrijder. ,,Het werk van een loodgieter is tien keer viezer.''

Voordat ongediertebestrijder Marcel Nikkelsburg (38) bij zijn volgende klant aanbelt, steekt hij twee plastic handschoenen in zijn zak. ,,Voor de kakkerlakken heb ik ze eigenlijk niet nodig'', vertelt hij. ,,Maar je komt vaak in hele vieze woningen en dan wil je niets aanraken.'' Tien minuten later staat hij weer buiten. ,,Ik deed de koelkast open, nou, dat wil je niet weten.'' In de badkamer en achterkamer mocht hij van de bewoonster niet eens komen.

Nikkelsburg werkt sinds vijf jaar bij de Dienst Ongediertebestrijding van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GG&GD) van Amsterdam. Als bewoners of bedrijven klagen, komt hij langs om de muizen, kakkerlakken, ratten, wespen of vlooien een kopje kleiner te maken. ,,In het begin denk je: hoe kúnnen mensen zo leven?'' Inmiddels is hij eraan gewend dat niet iedereen hygiëne even serieus neemt.

In veel vervuilde huizen liggen lege bierblikjes of wijnflessen. ,,Het zijn mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Alcoholisme, drugsverslaving, er is altijd een reden waarom iemand zo is.'' Maar Nikkelsburg neemt al die ellende niet mee naar huis. ,,In het begin zag ik wel eens een klein kind in een zwaar vervuild huis. Daar was ik dan goed ziek van.''

Niet dat elk huis waar hij komt een vuilnisbelt is. ,,Iedereen kan een keer een kakkerlak mee naar huis nemen. Maar als je gaat bestrijden, heb je een schoon huis nodig. Anders is er te veel keus en kiest de kakkerlak of muis iets anders te eten dan het gif.'' Als Nikkelsburg ziet dat hij met zijn bestrijdingsmiddelen niets kan beginnen, schakelt hij een andere afdeling van de GG&GD in die zorgt dat het huis eerst wordt opgeruimd of ontruimd.

Dankzij een rat is Nikkelsburg bij de bestrijdingsdienst terechtgekomen. ,,We zaten 's zomers in de tuin, en opeens schoot er een voorbij. Mijn schoonmoeder zei dat ik de bestrijdingsdienst moest bellen. Toen de bestrijder kwam, inmiddels een collega van me, raakten we aan de praat en dacht ik: hé, dat is leuk.''

Dat veel buitenstaanders zijn beroep vies noemen, vindt hij onzin. ,,Geloof me, het werk van een loodgieter of vuilnisman is tien keer viezer.'' Niemand heeft medelijden met de ratten en muizen die Nikkelsburg aanpakt. Alleen de paar keer dat hij verwilderde duiven moest vangen, kreeg hij problemen. ,,Dan kwamen mensen heel agressief op me af.''

Bij een parkeergarage controleert Nikkelsburg na enkele weken bestrijden of de ratten vergiftigde haver hebben gegeten uit zwarte dozen. ,,Ik heb wel eens meegemaakt dat ik zo'n doosje oppakte en er een rat uitsprong. Nou, dan schrik ik ook, hoor.''

Nikkelsburg komt vaker bij bedrijven dan bij mensen thuis. Veel horecagelegenheden en supermarkten hebben een servicecontract voor maandelijkse controle. ,,Als ik ga winkelen, let ik op of er stickertjes of doosjes gif van ons liggen. Zo ja, dan weet ik dat ze er in ieder geval mee bezig zijn.''

Andere bedrijven bellen pas als het te laat is. ,,Elk bedrijf heeft wel eens een muis of een kakkerlak. In het begin kwam ik thuis en zei ik tegen mijn vrouw: `Die supermarkt, daar kom je niet meer. Die bakker, daar moet je niet meer heen gaan.' Op een gegeven moment bleef er weinig over.''

Nikkelsburg komt het liefst bij mensen thuis. ,,Daar maak je de raarste dingen mee, de leukste verjaardagsverhaaltjes vind je daar.'' Want op feestjes is hij populair. ,,`Hé Marcel, heb jij nog wat meegemaakt?' Dat vragen mensen als eerste.'' Maar hij zal niet vertellen bij welke restaurants de muizen over het fornuis klauteren. ,,Ik heb zelfs een eed moeten afleggen, dat ik mijn mond hou over sommige dingen.'' Ook bij welke bekende Nederlanders hij over de vloer komt, blijft geheim.

Nikkelburgs vrouw wil niets van zijn beroep weten – ,,als zij een muis ziet, staat ze een halve dag op het bed'' – maar zijn zesjarige dochter vindt het ,,hartstikke spannend''. Op school komt haar vaders beroep vaak ter sprake. ,,Sommige kinderen blijken dan precies te weten wat een kakkerlak is. Tja, dan weet ik wel hoe laat het is.''

Dit is een rubriek over beroepen met een negatief imago. Volgende week: de lobbyist.