Olieprijs weer hoger door gevolgen van orkaan Ivan

De olieprijs heeft vanmorgen opnieuw een record bereikt. De prijs schoot omhoog toen bleek dat productie in de Golf van Mexico – die werd stilgelegd toen de orkaan Ivan door de regio trok – slechts zeer langzaam weer op gang komt.

De moeizame herstart van de productie in de olie- en gasrijke Golf van Mexico komt op een ongelukkig moment. Juist in deze periode wordt er in de geïndustrialiseerde wereld een voorraad opgebouwd voor de koude wintermaanden. Elke onderbreking van deze opbouw wordt zenuwachtig ontvangen door de markt die vreest voor tekorten.

Op de termijnmarkt in Londen steeg de prijs van Brent-olie uit de Noordzee vanmorgen even naar een recordniveau van 47,59 dollar om vervolgens terug te zakken naar 47,50 dollar, nog altijd 37 cent hoger dan gisteren. De Amerikaanse West-Texas Intermediate haalde even 51,45 dollar per vat, het hoogste punt ooit eer het terugzakte naar 51,42 dollar. De WTI brak gisteren al door de grens van 51 dollar.

De angst van handelaren werd opgezweept toen bleek dat de productie in de Golf van Mexico nog altijd 453.000 vaten, ofwel 27 procent, lager ligt dan normaal. De productiefaciliteiten in de Golf werden de afgelopen weken gesloten en het personeel geëvacueerd omdat de orkaan Ivan door het gebied trok. Ook bleek dat de opbouw van de wintervoorraden langzamer gaat dan vorig jaar. In de Verenigde Staten, 's werelds grootste verbruiker van olie, liggen de voorraden 4 procent lager dan op dit tijdstip in 2003.

Het probleem met de herstart in de Golf is de laatste in een lange reeks die de olieprijs steeds weer naar nieuwe hoogtes jaagt. Eerder waren het de zorgen om aanslagen in Irak en Saoedi-Arabië, de sociale onrust in Nigeria en Venezuela en de problemen rond de Russische oliegigant Yukos. Al deze factoren zouden de olietoevoer kunnen onderbreken, iets wat grote consequenties kan hebben omdat vraag en aanbod momenteel zeer dicht bij elkaar liggen.

Overigens, de olieprijs mag dan weer een record hebben bereikt, dit zou niet zo zijn als de prijs wordt gecorrigeerd voor inflatie. Als de inflatie wordt meegerekend kost een vat nog bijna 30 dollar onder de prijs die begin jaren tachtig werd genoteerd, vlak na de Iraanse revolutie en het begin van de oorlog tussen olieproducenten Iran en Irak. Berekend tegen de huidige geldwaarde kostte een vat olie toen rond de 80 dollar.