Nederland dijkgraaf en `art-director'

Bloemen, voedsel, hightech, water en `creatieve industrie'. Dat zijn volgens het Innovatieplatform de economische sectoren waarin Nederland uitblinkt. Het advies, dat de `sleutelgebieden' voor de Nederlandse economie aanwijst, draagt de subtitel Van dijkgraaf tot art director.

Het Innovatieplatform, waarvan premier Balkenende de voorzitter is en waarin kopstukken uit kabinet, bedrijfsleven en wetenschap zitten, had dit voorjaar oproepen verstuurt aan organisaties in de verschillende economische sectoren. Zij werden daarin uitgedaagd om te bewijzen dat zij een economische `sleutelgebied' waren. Op de oproep kwamen 113 reacties binnen. Bij de beoordeling keek het platform onder meer naar de concurrentiekracht met het buitenland, gebruik van technologie en `organiserend vermogen'. ,,Weten de partijen elkaar te vinden zonder sturing van buitenaf?'', verduidelijkt R. Westbroek, voorlichter van het Innovatieplatform.

Water, bloemen en voedsel zijn sectoren waarin Nederland een vooraanstaande positie inneemt, bleek uit het onderzoek. Het ,,typisch Nederlandse karakter'' maakt die sectoren extra aansprekend als sleutelgebied, vindt Westbroek. Bij uitblinkers in de creatieve sector denkt het Innovatieplatform vooral aan concertoprganisator Mojo en mediabedrijf Endemol, bekend van het televisiesucces Big Brother en het recente voornemen om een `spermashow' op de televisie te brengen.

Behalve voor genoemde sectoren ziet het platform een mooie toekomst weggelegd voor Den Haag, waar het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof van de Verenigde Naties zijn gevestigd. Ook in pensioenen en sociale verzekering heeft Nederland een koppositie.

Het gaat volgens het platform om een `inventarisatie'. Aan de aanwijzing tot sleutelgebied is geen subsidiegeld verbonden. ,,Dat zou ook niet passen in het criterium van zelfredzaamheid'', zegt Westbroek. Wel zullen de betreffende sectoren ,,extra aandacht'' van de ministeries krijgen.